21:22 31.01.2018

Главред Страна.ua Гужва покинув Україну, попросив у влади Австрії політичного притулку

3 хв читати
Главред Страна.ua Гужва покинув Україну, попросив у влади Австрії політичного притулку

Головний редактор інтернет-газети "Країна" (Страна.ua) Ігор Гужва поїхав до Відня й попросив у австрійської влади політичного притулку.

"Ми хочемо повідомити, що Ігор Гужва виїхав до Відня і попросив політичного притулку у влади Австрійської республіки відповідно до прийнятої процедури. Підкреслимо, що Ігор Гужва виїхав до Австрії після того, як у нього закінчився термін запобіжного заходу, визначеного судом, і він отримав законне право покинути Україну", - йдеться у зверненні редакції інтернет-газети "Країна" до президента України Петра Порошенка, оприлюдненому на сайті видання в середу ввечері.

При цьому І.Гужва залишається головним редактором видання і продовжує керувати "Країною" з-за кордону. "Наш сайт буде працювати в колишньому форматі, нарощуючи обороти і активно розвиваючись", - підкреслили в редакції.

У заяві також стверджується, що за час роботи на видання чинився "безпрецедентний тиск": проти головного редактора "Країни" відкрито 5 кримінальних проваджень, в редакції і квартирах журналістів проходили обшуки.

Видання "Страна" заявило також про готовність продовжувати роботу в передвиборчий час. "Ми захистили наш сайт від можливого блокування. Ми відпрацювали схему роботи журналістів поза офісом, на випадок нових атак і обшуків", - пояснили в редакції.

Колишній перший заступник адміністрації президента України (часу президентства Віктора Януковича) Андрій Портнов на своїй сторінці в Фейсбуці написав про подробиці цієї ситуації. "Шостого січня співробітники Генеральної прокуратури забули звернутися до суду з проханням продовжити цей запобіжний захід... Ігорю Гужві. Він легально прибув до Відня, де звернувся до австрійської влади з проханням про надання політичного притулку", - стверджує А.Портнов.

А.Портнов також стверджує, що австрійська влада видала І.Гужві документ, який констатує його легальне перебування в Австрії після звернення по захист, і розпочала розгляд матеріалів.

Агентство "Інтерфакс-Україна" поки що не має інформації і коментаря компетентних органів щодо оприлюдненою заявою.

Як повідомлялося, 22 червня 2017 року Києві був затриманий головний редактор інтернет-видання "Cтрана.ua" І.Гужва. Як повідомив тоді генеральний прокурор України Юрій Луценко, І.Гужва вимагав та отримав $10 тис. за нерозміщення компрометуючих матеріалів на діючого політика.

23 червня народний депутат з фракції Радикальної партії Дмитро Лінько підтвердив, що І.Гужва вимагав від нього гроші.

Прокуратура Києва поінформувала, що слідчі Національної поліції в Києві під процесуальним керівництвом столичної прокуратури затримали І.Гужву і його посередника за підозрою в скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.189 КК України (вимагання у великих розмірах).

І.Гужва був заарештований на 2 місяці з альтернативою застави в сумі 544 тис. грн. Незабаром заставу було внесено, він залишив СІЗО.

У редакції видання періодично проходили обшуки.

Наприкінці вересня І.Гужва повідомив, що завершено слідство у справі про звинувачення його у вимаганні в нардепа Д.Лінька грошей за нерозміщення матеріалів. Крім того, за його словами, в Державну фіскальну службу "прийшла команда в терміновому порядку робити" його підозрюваним у ще одній справі: "Податківці придумали, що я нібито неправильно заплатив податок з отриманих мною в 2013 році дивідендів".

І.Гужва також стверджував, що проти нього "фабрикують" 5 справ.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під Вовчанськом ворожий дрон влучив у вантажівку, водій важко поранений - Синєгубов

Австралія виділяє Україні пакет у 100 млн доларів - міністр оборони Марлз

Сирський на зустрічі у форматі Рамштайн розповів про загострення ситуації на фронті та потреби України

Суд заарештував голову Броварської райадміністрації Майбоженка без права застави - Офіс генпрокурора

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА