12:14 02.02.2018

Турчинов про постачання Україні ПТРК "Javelin": Співпраця просувається, але зброї ще немає

2 хв читати

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявляє, що співпраця з США із надання Збройним силам України протитанкових ракетних комплексів "Javelin" триває, але Україна наразі їх ще не отримала.

"Співпраця просувається, але зброї ще немає. І, на жаль, розмов навколо і щодо цього більше, ніж конкретних кроків", - сказав О.Турчинов журналістам після відкриття Центру реагування на кіберзагрози у п'ятницю в Києві.

Секретар РНБО зазначив, що повідомить про те, що Україна отримала зброю, лише після того, як сам її побачить.

"Поки що всі "за", всі говорять, всі підтримують, але я ще не бачив жодного Javelin, переданого Україні. Сподіваюся, що це найближчим часом буде. Але я сподівався ще з березня 2014 року", - наголосив О.Турчинов.

Як повідомлялося, 25 грудня 2017 року телеканал ABC News з посиланням на кілька джерел у Держдепартаменті США повідомляв про намір американського президента Дональда Трампа схвалити план поставок протитанкових ракет в Україні. За інформацією джерел, йдеться про постачання 210 протитанкових ракет і 35 пускових установок на суму $47 млн.

Якщо президент офіційно дасть добро на поставки, план буде передано Конгресу на розгляд протягом 30 днів і згодом - до Держдепартаменту, повідомляє телеканал. "Поставки протитанкових ракет, зокрема, можливо, і американської системи Javelin, ймовірно, могли б спровокувати жорстку реакцію з боку Росії - що, в свою чергу, загрожує закликам президента Трампа до кращих відносин із Москвою", - наголошується в повідомленні.

29 січня спеціальний представник США з питань України Курт Волкер повідомив, що Україна і США спільно працюють над передачею ВСУ ПТРК "Javelin", але для цього потрібен час. "Потрібен час, щоб все підготувати: об'єкти, де все зберігатиметься, способи передачі. Ми працюємо разом над тим, як їх транспортувати і залучити до роботи Збройних сил", - цитує заяву К.Волкера сайт "Радіо Свобода" ввечері в неділю.

Він також наголосив, що "Джавелін" є оборонним озброєнням. "Це - оборонна техніка. Вона корисна лише тоді, коли є танковий наступ. Тоді їх можна нейтралізувати. Тому це - саме захисне озброєння, не для нападу і не для застосування на лінії конфлікту. І я думаю, Україна багато в чому поділяє цю позицію", - додав спеціальний представник США із питань України.

К.Волкер також зазначив, що у Вашингтоні сподіваються заповнити деякі "білі плями" в оборонних потужностях України, "щоб перешкодити подальшому розпаленню конфлікту - це найменше, чого б ми хотіли".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА