15:22 05.02.2018

За несплату аліментів посилили відповідальність

2 хв читати
За несплату аліментів посилили відповідальність

Боржники з аліментів із вівторка, 6 лютого, згідно із законом про посилення відповідальності за несплату аліментів, не зможуть виїхати за межі України та керувати транспортом, наголошує міністр юстиції України Павло Петренко.

"Із завтрашнього дня починає працювати спрощена процедура заборони виїзду за кордон для тих батьків, які є злісними неплатниками аліментів, тобто ті, хто понад шість місяців сукупно не сплачують аліментів своїй дитині", - повідомив П.Петренко на спільній із представником президента України у Верховній Раді Іриною Луценко прес-конференції в Києві в понеділок.

Він нагадав, що 6 лютого набуває чинності закон, який підвищує відповідальність злісних неплатників аліментів.

За словами П.Петренка, неплатників аліментів, згідно із законом, тимчасово, доки вони не виконають свого зобов'язання і не погасять заборгованості перед дитиною, позбавлятимуть прав керувати транспортним засобом, використовувати вогнепальну, мисливську, пневматичну зброю.

Глава Мін’юсту пояснив, що в разі, якщо неплатник аліментів не має матеріального майна або офіційного доходу і накопичує борг перед своєю дитиною з виплати аліментів, державний виконавець віднині має право складати протокол і направляти його до суду для застосування до такої особи адміністративної відповідальності у вигляді суспільно-корисних робіт, а зароблені там гроші перераховуватимуться дитині.

П.Петренко також зазначив, що неплатники аліментів тимчасово втрачають право надавати згоду другому з батьків на виїзд дитини, яка живе з одним із батьків, на короткий термін за кордон на навчання або лікування.

Міністр також повідомив, що для реалізації закону створено автоматизований обмін інформацією між Міністерством юстиції та Міністерством внутрішніх справ.

Як повідомлялося, 7 грудня 2017 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №7277 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання зміст шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів", який посилює відповідальність за невиплату аліментів.

4 січня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

Закон набуває чинності через місяць після опублікування за винятком деяких положень.

Згідно з документом, якщо заборгованість з аліментів становить сукупну суму платежів за шість місяців, боржника тимчасово обмежуватимуть у праві керувати транспортними засобами, використовувати вогнепальну, мисливську, пневматичну зброю. Проте обмеження в праві керування транспортними засобами не застосовуватимуть у разі, якщо вони позбавлять боржника основного законного джерела засобів для існування, якщо боржник використовує транспортний засіб з огляду на інвалідність, якщо він проходить військову службу, несе службу в АТО, а також у разі відстрочення або розстрочки у виплаті аліментів.

Крім того, тимчасово обмежуватимуть право на виїзд за кордон тих громадян, у яких є заборгованість із виплати аліментів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

Генштаб ЗС України: На фронті було 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА