19:07 06.02.2018

УПЦ (МП) порушила законні права Історичного музею, розмістивши на його території малу архітектурну форму

4 хв читати
УПЦ (МП) порушила законні права Історичного музею, розмістивши на його території малу архітектурну форму

Міністерство культури України доручило директору Національного музею історії України (НМІУ) Тетяні Сосновській невідкладно звернутися до судів із позовами для усунення перешкод користування земельною ділянкою, що перебуває в користуванні музею на вул. Володимирській, 2 у центрі Києва, на якій кілька років тому було розміщено споруди Української православної церкви (Московського патріархату).

Як повідомляється на сайті відомства у вівторок, забудова цієї ділянки незаконна, розташована на земельній ділянці особливо цінних територій і "призводить до пошкодження об'єктів культурної спадщини - ... дитинця стародавнього Києва з фундаментом Десятинної церкви (Церкви Успіння Пресвятої Богородиці) V-IX століть". Саму земельну ділянку було надано НМІУ в постійне користування для експлуатації та обслуговування будівель музею на вул. Володимирській, 2 відповідно до рішення Київської міської ради від 29 жовтня 1998 року №22/123 (держакт ІІ-КВ № 004141).

За даними Мінкульту, право власності на незаконно розміщену на цій земельній ділянці малу архітектурну форму, згідно з рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 15 лютого 2012 року, належить релігійній громаді УПЦ. Водночас Десятинний храм Різдва Пресвятої Богородиці належить НМІУ на правах постійного користування згідно з актом від 30 липня 1999 року, ІІ-КВ №004141.

"Єдиним законним користувачем земельної ділянки станом на сьогодні є НМІУ. Законні права НМІУ як землекористувача порушені протиправними діями релігійної громади УПЦ. Відповідно до п. а) ч. 1 ст. 96 Земельного кодексу України землекористувач зобов'язаний забезпечувати використання землі за цільовим призначенням. Відповідно до п. 2.1 Статуту НМІУ є юридичною особою, а відповідно до п. 2.6 Статуту музей має право бути позивачем у суді", - заявляють у міністерстві.

За результатами засідання, проведеного 1 лютого 2018 року міжфракційним депутатським об'єднанням "За Київ" спільно з підкомітетом з питань взаємодії з громадянським суспільством комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції на тему забудови на території НМІУ, Мінкультури дало окреме доручення директору НМІУ Т.Сосновській невідкладно вжити заходів для усунення перешкод користування земельною ділянкою, наданою музею для експлуатації та обслуговування будівель музею, зокрема шляхом пред'явлення відповідних судових позовів.

"Мінкультури візьме участь у розгляді справи й повторно направить до правоохоронних органів звернення, спрямовані на захист пам'ятки національного значення "Місто Володимира - дитинець стародавнього Києва з фундаментом Десятинної церкви", - повідомляється на сайті відомства.

Як повідомлялося, в 2007 році біля фундаменту Десятинної церкви було побудовано дерев'яну церкву. Деякі громадські організації періодично протестували проти цього спорудження, стверджуючи, що відсутні відповідні дозвільні документи.

З 2010 року, незважаючи на протести громадськості та науковців, представники УПЦ, віряни та деякі політики домагалися затвердження спорудження на Старокиївській горі "Національного православного комплексу", головною частиною якого мала стати відроджена церква Богородиці (Десятинна). У 2011 р. тут явочним порядком з'явилися "Десятинний монастир", каплиця і Музей історії Десятинної церкви. Було проведено архітектурний конкурс, що передбачає зведення важкого храму зразка Х століття на фундаментах Десятинної церкви. У жовтні 2011 р. митрополит Володимир у відкритому листі до влади просив про підтримку відбудови Десятинної церкви в Києві, "яка має бути відроджена на знак поваги до засновника нашої державності та Хрестителя Київської Русі святого рівноапостольного князя Володимира". Наприкінці грудня 2011 року фундамент храму було тимчасово законсервовано.

У 2013 році головний архітектор Києва Сергій Целовальник, який є категоричним противником такого будівництва, заявив, що глава УПЦ митрополит Володимир (Сабодан) погодився з тим, щоб не будувати новий храм на фундаменті Десятинної церкви. Тодішній голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов заявив, що київська влада наполягає на музеєфікації та консервації археологічних артефактів на залишках фундаменту Десятинної церкви й не підпише жодного документа, який дозволить будівництво на цьому місці.

Того самого року невідомий уночі підпалив дерев'яну церкву, розбивши вікно й наливши всередину будівлі горючу рідину. Церква зазнала внутрішніх пошкоджень, обвалилася внутрішня обшивка. Ікони з частками мощів не постраждали.

25 січня 2018 року поліція Києва затримала двох киян, які намагалися скоїти підпал малої церковної будівлі, спорудженої біля будівлі НМІУ, яку в УПЦ (МП) називають Десятинним монастирем Різдва Пресвятої Богородиці. На місці події було виявлено пляшки з сумішшю, їх відправили на експертне дослідження.

Причетних до підпалу 33- і 36-річних киян, архітекторів Олександра Горбаня й Олексія Шемотюка затримали, Шевченківський райсуд Києва заарештував їх на 60 діб з альтернативою застави в сумі 2,2 млн грн для кожного, а слідчий відділ Шевченківського управління поліції відкрив кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 194 (замах на умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу. 5 лютого суд відпустив О.Горбаня та О.Шемотюка під поручительство.

Прибічники заявляють, що архітекторів О.Горбаня і О.Шемотюка обвинувачують "у спробі підпалу нелегального МАФу, самовільно побудованого на території Національного музею історії України". Режисер, волонтер і друг архітекторів Данило Ковжун в ефірі "Громадського радіо" розповів, що це був перформанс, а не підпал, до того ж архітектори знають, що може спричинити пожежу, а що має вогневу стійкість. За його даними, фундамент церкви Х століття не міг розплавитися, оскільки він зроблений із граніту.

Архієпископ Ніжинський і Прилуцький УПЦ (МП) Климент (Вечеря) стверджує, що документи на будівлю є.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА