15:26 07.02.2018

В Україні учасники фармринку занепокоєні непрозорістю формування Нацпереліку ліків

2 хв читати
В Україні учасники фармринку занепокоєні непрозорістю формування Нацпереліку ліків

Учасники фармацевтичного ринку занепокоєні непрозорістю формування Національного переліку основних лікарських засобів, а також визначенням нозологій, які він охоплює.

"Принципи формування Нацпереліку на сьогоднішній день залишаються невідомими для фармацевтичної галузі", - сказав президент асоціації "Виробники ліків України" Петро Багрій на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що відсутність чітких критеріїв, за якими ті чи інші препарати включають до переліку або вилучають із нього, не дає змоги вітчизняним фармвиробникам планувати виробництво деяких ліків на кілька років вперед.

"Фармацевтичний завод планує виробництво того чи іншого препарату, виходячи з Національного переліку, роками вкладає гроші, інвестує в розробку цього препарату, а потім держава змінює підходи, і цей препарат не потрапляє до Національного переліку", - уточнив він.

У свою чергу, начальник відділу стратегічного планування фармкомпанії "Фармак" Юрій Комаров акцентував увагу на тому, що питання викликає також і методика розрахунку медзакладом потреби у препаратах із Національного переліку, і період, на який вони закуповуються.

Лікувальні установи мають розраховувати і забезпечувати 100-відсоткову потребу в медикаментах із переліку на один квартал, для того, щоб мати можливість враховувати ті чи інші зміни, що відбуваються в системі охорони здоров'я, а також закуповувати препарати, що не входять до переліку, з урахуванням того, що наразі редакція не охоплює нозологій, за якими раніше низка категорій пацієнтів отримували необхідні їм препарати, зазначив Ю.Комаров.

"Фармак" - найбільша фармацевтична компанія України. Виробляє до 200 найменувань лікарських засобів, є членом асоціації "Виробники ліків України" (аплуа).

Як повідомлялося, аптечні продажі в Україні за підсумками 2017 року у грошовому вираженні зросли на 19% порівняно з 2016 роком - до 68,271 млрд грн, у натуральному вираженні - збільшилися на 12% - до 1,513 млрд упаковок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА