12:13 08.02.2018

Адвокати Януковича хочуть допитати Штайнмаєра, Сікорського, Фабіуса, Ештон та інших іноземних дипломатів

2 хв читати
Адвокати Януковича хочуть допитати Штайнмаєра, Сікорського, Фабіуса, Ештон та інших іноземних дипломатів

Адвокати екс-президента України Віктора Януковича хочуть допитати в суді у справі про державну зраду колишніх глав МЗС Німеччини, Польщі та Франції Франка-Вальтера Штайнмаєра, Радослава Сікорського і Лорана Фабіуса, колишнього верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Кетрін Ештон (з 1 грудня 2009 до 1 листопада 2014 роки) і низку інших дипломатів.

У четвер адвокати подали до Оболонського районного суду Києва другу частину списку своїх свідків у складі 103 осіб і просять забезпечити їхній допит.

Сторона захисту вказує, що екс-глави МЗС Німеччини, Польщі та Франції можуть, зокрема, розповісти про обставини підписання Угоди про врегулювання кризи в Україні від 21 лютого 2014 року, в чому брали безпосередню участь.

Допит К.Ештон адвокати В.Януковича аргументують тим, що вона контактувала під час Майдану з представниками опозиції, які потім увійшли до складу нової української влади. З цієї ж причини вони хочуть допитати екс-міністра закордонних справ Естонії Урмаса Паета. Крім того, захист екс-президента вважає, що К.Ештон і У.Пает можуть повідомити деталі своєї телефонної розмови про вбивства активістів на Майдані.

Також у поданому суду списку свідків значаться колишній директор департаменту континентальної Європи МЗС Франції Ерік Фурньє, який від імені тодішнього глави МЗС Франції Л.Фабіуса підписав Угоду про врегулювання кризи в Україні від 21 лютого 2014 року, глава комітету Європарламенту із закордонних справи Елмар Брок, офіційний представник Єврокомісії в лютому 2014 року Олів'є Баї, колишні посли Латвії та Литви в Україні Аргіта Даудзе та Пятрас Вайтекунас, екс-верховний комісар ОБСЄ з питань національних меншин Астрід Торс, колишній міністр закордонних справ України Леонід Кожара.

Ще в списку зазначено кілька десятків людей, які позначені як "жителі Криму". Ці люди, на думку адвокатів, можуть дати свідчення про обставини повернення після 20 лютого 2014 року до себе додому на півострів кримчан, які брали участь у мітингах в Києві.

Як повідомлялося, в середині січня адвокати В.Януковича подали першу частину списку з 35 свідків. Вони мають намір допитати в справі про держзраду екс-прем'єр-міністра України Миколи Азарова, екс-главу Адміністрації президента і екс-секретаря РНБО Андрія Клюєва, колишнього главу МВС України Віталія Захарченка.

У першій частині списку свідків ще заявлені екс-глава СБУ Олександр Якименко, колишній командувач внутрішніх військ МВС України Станіслав Шуляк, екс-міністр оборони Павло Лебедєв, колишній командувач Військово-морських сил України та екс-начальник Генерального штабу ЗСУ Юрій Ільїн, екс-начальник управління СБУ в Києві та Київській області Олександр Щеголєв.

Крім цього, адвокати В.Януковича хочуть допитати колишнього начальника Служби безпеки президента України УДО Костянтина Кобзаря, екс-співробітника охорони президента Сергія Бернацького, працівників держпідприємства "Украерорух".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту – СБУ

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА