13:05 08.02.2018

Запуск Антикорупційного суду в Україні в 2018 році стане тестом для української влади - Ситник

3 хв читати
Запуск Антикорупційного суду в Україні в 2018 році стане тестом для української влади - Ситник

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник заявив, що запуск Антикорупційного суду в Україні в 2018 році стане тестом для української влади щодо наявності політичної волі на боротьбу з корупцією

"Ми впритул наблизилися до точки неповернення в антикорупційній реформі. І або в 2018 році з'являється судова інстанція, яка зможе провести розгляд цих справ (справ, пов'язаних із корупцією - ІФ) і поставити в них крапку, або Україна підтвердить, що політичної волі у боротьбі з корупцією у нас немає", - сказав А.Ситник на спільному брифінгу з керівником САП Назаром Холодницьким у Києві в четвер.

Він зазначив, що дуже довго тривали дискусії щодо законопроекту про Антикорупційний суд, і, нарешті, наприкінці 2017 року його було внесено до парламенту. "Я дуже радий, що нині в парламенті вже є закон про Антикорупційний суд - проект закону, і внесений повноважним суб'єктом - президентом України", - сказав він.

"Я сподіваюся, що цей суд буде запущено цього року. Тому що я відповідально заявляю, що якщо цей закон ухвалити у лютому або березні, то цю інституцію можна створити до кінця 2018 року. І це буде тестом для нашої влади щодо наявності політичної волі на боротьбу з корупцією", – сказав А.Ситник.

Він зазначив, що без Антикорупційного суду діяльність НАБУ не буде ефективною, оскільки лише суд вирішує, винна людина чи ні.

"Він (проект закону про Антикорупційний суд - ІФ), звісно, не є ідеальним. Про ті недоліки, які є в цьому законопроекті, багато написано і експертами, і представниками громадянського суспільства, і нашими міжнародними партнерами, я не буду зараз їх повторювати. Я сподіваюся, що парламент зверне увагу на все це й ухвалить закон, який дасть можливість створити незалежну інституцію", - сказав директор НАБУ.

Він також висловив сумнів у тому, що буде багато охочих працювати в новоствореному Антикорупційному суді, але упевнений, що "наша держава зможе делегувати до цього суду тих людей, які зможуть розглядати ці справи під величезним тиском".

У свою чергу керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Н.Холодницький висловив побоювання, що цього року Антикорупційний суд не розпочне свою роботу.

"Те, про що ми хвилюємося, це створення і початок функціонування Антикорупційного суду. Приклади... підтверджують, що цей суд потрібен, і я, приміром, не такий оптиміст, як Артем Сергійович, і бачу, що темпи голосування законів, обговорення, а також враховуючи українські реалії, боюся, що цей суд не зможе запрацювати в цьому 2018 році, на жаль", - сказав керівник САП.

А.Ситник також зазначив, що представлений на брифінгу звіт про діяльність НАБУ і САП є "доказом того, що без створення спеціалізованого Антикорупційного суду, який розглядатиме справи не роками, а в розумні терміни", вся робота антикорупційних органів "фактично не має ніякого сенсу".

За його словами, нині у рамках розслідування кримінальних проваджень заарештовано багато майна, заблоковано величезні суми грошей, які можна повернути державі, "але за відсутності вироків у цих справах вирішити питання про повернення цих коштів і про призначення справедливого покарання для тих, кого обґрунтовано підозрюють у цих злочинах, на сьогодні в наших судах неможливо".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА