13:47 08.02.2018

НАБУ розслідувало одну справа щодо Злочевського, але її закрила САП - Ситник

3 хв читати
НАБУ розслідувало одну справа щодо Злочевського, але її закрила САП - Ситник

 Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) розслідувало одне кримінальне провадження, в якому фігурував екс-міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський, і її було закрито Спеціальною антикорупційною прокуратурою, повідомив директор НАБУ Артем Ситник.

"Що стосується справи Злочевського, нагадаю, що були гучні арешти свердловин у цій справі Генеральною прокуратурою України. Там знімалися арешти, накладалися арешти, потім хтось заплатив якісь податки, і справу було закрито. А що стосується НАБУ, у нас дійсно була справа. Вона стосувалася трохи інших епізодів ... справу було закрито антикорупційної прокуратурою", - розповів А.Ситник на прес-конференції в четвер у Києві.

Він пояснив, що це було рішення прокурора.

"На сьогоднішній день справу, що була в НАБУ, закрито", - додав він.

Як повідомлялося, 1 лютого 2018 року інтернет-видання "Економічна правда" з посиланням на джерело на ринку повідомило, що М.Злочевський нещодавно повернувся до України.

М.Злочевський обіймав посаду міністра екології в уряді прем'єр-міністра України Миколи Азарова з липня 2010 року до квітня 2012 року.

Наприкінці 2014 року М.Злочевський полишив Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні. М.Злочевського підозрювали у скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч.3 ст.368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

Як повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган, Генпрокуратура розслідувала кілька кримінальних проваджень, фігурантом яких був М.Злочевський, які в 2015-2016 роках передала до НАБУ. Зокрема, провадження за фактом вчинення посадовими особами Міністерства екології в 2011-2013 роках при проведенні процедур закупівель заволодіння бюджетними коштами, зловживання своїм службовим становищем та службове підроблення ч.5 ст.191, ч.2 ст.364, ч.2 ст. 366 Кримінального кодексу України), а також провадження за фактом зловживання посадовими особами Міністерства екології своїм службовим становищем при видачі спеціальних дозволів на користування надрами приватним підприємствам у 2010-2012 роках (ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

Крім того, за словами Л.Сарган, з липня 2016 року Генпрокуратура здійснювала досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою М.Злочевського в незаконному збагаченні (ч.3 ст.368-2 Кримінального кодексу України), за підозрою головного бухгалтера ТОВ "ЕСК "Еско-Північ" в ухиленні від сплати податків (ч.3 ст.212 Кримінального кодексу України), і за фактом легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України".

Прес-секретар генпрокурора повідомила, що за результатами досудового розслідування не встановлено порушень податкового законодавства з питань сплати податку на доходи фізичних осіб М.Злочевським, що підтверджується рішенням Центрального кримінального суду Великобританії від 21 січня 2015 року. У зв'язку з чим, 1 листопада 2016 прокурор ухвалив постанову про припинення провадження у зв'язку з відсутністю в діянні складу кримінального злочину.

Л.Сарган повідомила, що за результатами слідства стосовно посадових осіб зазначених суб'єктів господарювання групи компаній Burisma Holdings до суду направлено клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, у зв'язку з повним відшкодуванням завданих збитків, які судом задоволені. Загалом сума сплати до державного бюджету становила майже 200 млн грн.

У січні 2017 року компанія Burisma заявила про закриття в Україні всіх процесуальних і судових дій щодо президента групи М.Злочевського та операційних компаній, що входять до Burisma Group.

Водночас джерело в правоохоронних органах повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що САП 1 серпня 2017 року закрила кримінальне провадження за фактом зловживання посадовими особами Мінекології своїм службовим становищем при видачі спецдозволів на користування надрами приватним підприємствам у 2010-2012 роках (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України), яке відкрила Генпрокуратура в грудні 2015 року та передала в НАБУ за підслідністю.

Burisma Holdings володіє контрольним пакетом ТОВ "Куб-Газ", українськими видобувними компаніями "Еско-Північ", "Парі", "Перша українська нафтогазова компанія" і "Алдеа". У портфелі Burisma також дозволи на розробку родовищ у Дніпровсько-Донецькому, Карпатському та Азово-Кубанському басейнах. Загалом компанія є власницею та розробницею 20 ліцензій на видобуток вуглеводнів в Україні, і 99% видобутку припадає на природний газ. Бенефіціаром Burisma є М.Злочевський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА