15:45 08.02.2018

Луценко: Конфлікт із НАБУ навколо слідчих дій у Міграційній службі був помилкою

3 хв читати
Луценко: Конфлікт із НАБУ навколо слідчих дій у Міграційній службі був помилкою

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє, що публічне протистояння Генпрокуратури і Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) наприкінці 2017 року був помилкою, яка не має повторитися.

В інтерв'ю інтернет-виданню ТСН.ua, опублікованому в четвер, Ю.Луценко розповів, як розвивалася ситуація навколо обшуків у першого заступника голови Державної міграційної служби Діни Пімахової в грудні минулого року. За його словами, в Генпрокуратуру надійшла заява від Д.Пімахової про те, що її тривалий час провокують на отримання хабара. Тому, як зазначив Ю.Луценко, було зареєстровано виробництво, і під час санкціонованих судом оперативних заходів з'являється інформація, що "на двох квартирах збираються люди, які обговорюють речі, схожі на провокування хабара".

"Врешті-решт, відбувається ключовий розмова, ця людина дзвонить Пімаховій і каже, що готовий надати суму, яку називав раніше. Цю людину затримують, місце її зустрічей обшукують. Під час обшуків прокуратурі стає зрозуміло, що це квартири НАБУ", - розповів генпрокурор.

Ю.Луценко в цьому контексті продовжив: "Я подзвонив директору агентства Артему Ситнику і сказав:" Артем, у нас проблеми. Є пропозиція завтра о 9:00 провести нараду ". До цього часу я утримувався від будь-якої публічної інформації. Рівне о 8:45 з'являється заява від прес-служби НАБУ про те, що ГПУ і СБУ зірвали їх операцію".

Генпрокурор підкреслив, що такі дії А.Ситника вважає немудрими - "треба було спочатку обговорити ситуацію".

Як розповів Ю.Луценко, він згодом зустрічався з директором НАБУ з ініціативи А.Ситника. "Ми прийшли до висновку, що це було помилкою і не можна допускати повторення публічного протистояння", - додав генпрокурор.

Як повідомлялося, наприкінці листопада 2017 року ДМС заявили про затримання агента НАБУ Сергія Титенкова на спробі дачі хабара першої заступник голови ДМС Д.Пімаховій. "Протягом кількох місяців агент НАБУ... неодноразово намагався спровокувати Д.Пімахову, пропонуючи великі суми хабарів за прийняття нею незаконних рішень щодо легалізації в Україні громадян В'єтнаму та Ірану, яких навіть не існувало в реальності", - заявили у відомстві.

За інформацією ДМС, Д.Пімахова звернулася із заявою до правоохоронних органів про те, що їй намагаються передати хабар, після чого правоохоронці провели комплекс оперативно-розшукових заходів із документування злочинної групи. "У результаті при спробі передати першу частину хабара в розмірі $15 тис. агента НАБУ затримали на місці скоєння злочину співробітники СБУ. Злочинні дії агента НАБУ щодо провокування підкупу посадової особи підпадають під відповідальність, передбачену ст.370 Кримінального кодексу - "провокація підкупу", - заявили у відомстві.

У НАБУ заявили, що ніколи не провокували жодного з чиновників ДМС на хабар, а Генпрокуратура і СБУ "незаконно втрутилися" в їхню спецоперацію, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання у ДМС, затримавши 29 листопада їхнього детектива, який працював під прикриттям. На переконання НАБУ, насправді відбулася "спланована диверсія" стосовно працівників Бюро і САП, реалізована СБУ і санкціонована генпрокурором.

У середині грудня керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький заявив, що кримінальне провадження щодо Д.Пімахової відкрито, але до логічного завершення його не буде доведено через спецоперації Служби безпеки України.

Раніше генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляв, що готовий підтримати обвинувачення проти першого заступника голови Держміграційної служби, якщо керівник САП ухвалить таке рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА