15:51 08.02.2018

ЗСУ в Криму на початок агресії РФ були укомплектовані й забезпечені, але не було чітких команд, а в. о. президента був у складній ситуації - Замана

2 хв читати

 Збройні Сили України в Криму на момент початку агресії Російської Федерації були належно укомплектовані й забезпечені, але їм не надходило чітких команд, тому що в. о. президента та інші керівники перебували в складній ситуації, зазначає колишній начальник Генерального штабу й головнокомандувач Збройних Сил України (18 лютого 2012 року - 19 лютого 2014 року) Володимир Замана.

Під час допиту в Оболонському районному суді Києва у справі про держзраду В.Януковича свідок зазначив, що станом на 17-18 лютого 2014 року підрозділи ЗСУ в Криму загалом були забезпечені та боєздатні, хоча проблеми в їхній підготовці та комплектації були, а вже в березні, коли постачання необхідних ресурсів припинилися, ситуація погіршилася.

"Якби командири частин, особовий склад відчували, що держава вживає якихось заходів для стабілізації обстановки, припинення агресії, я думаю, що вони діяли й виконували б завдання, які їм ставили. Але час минав, чітких команд не було, посилювався психологічний тиск, люди не бачили перспективи", - зазначив В.Замана.

За його словами, чисельність усіх ЗСУ на лютий 2014 року становила 165 тис. осіб., з яких 90-100 тис. - бойовий компонент із 30-35 тис. сил негайного реагування.

"У Криму перебувало угрупування чисельністю близько 12 тис. Це корабельний склад близько 2,5-3 тис. осіб, сили берегової оборони в 1,5, тис. осіб, авіація і ППО. 8-9 тис. становив сухопутний компонент", - повідомив екс-головнокомандувач ЗСУ.

При цьому В.Замана вважає, що в умовах початку агресії та анексії Криму Росією тодішній в. о. президента Олександр Турчинов опинився у складній ситуації. "Можливо, не знайшлося людей, хто йому підказав би, забракло волі", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА