19:53 08.02.2018

Нацбанк має намір отримати інформацію про рахунки співробітників "1 + 1 медіа"

3 хв читати
Нацбанк має намір отримати інформацію про рахунки співробітників "1 + 1 медіа"

Національний банк України (НБУ) просить націоналізований ПриватБанк розкрити інформацію про рух по банківських рахунках співробітників медіахолдингу "1 + 1 медіа", бенефіціаром якого є екс-власник Приватбанку Ігор Коломойський, повідомляє прес-служба медіахолдингу.

"8 лютого в нашому розпорядженні опинився запит НБУ ... з проханням про розкриття інформації про рух по банківських рахунках топ-менеджерів, журналістів і ведучих "1 + 1 медіа", а також співробітників незалежного продакшена, який виробляє частину контенту для нашої медіагрупи", - йдеться в заяві медіахолдингу в четвер.

Згідно з ним, "1 + 1" розглядає даний запит як прямий тиск з боку вищого керівництва країни і спроби політичного переслідування напередодні виборів.

У прес-службі медіа-холдингу зазначають, що керівництво "1 + 1 медіа" вкрай стурбоване цим документом і бажанням Нацбанку отримати доступ до банківської таємниці кількох десятків їхніх співробітників.

Креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань телеканалу "1 + 1", редактор телепрограми "Гроші" Олександр Дубинський на своєму блозі в Facebook опублікував копію запиту з переліком з більш ніж 50 осіб, вказавши, що в ньому також згадані представники студії "Квартал-95".

Згідно з копією документа, підставою запиту є позапланова інспекційна перевірка ПриватБанку, а мова йде про всі банківські рахунки, відкриті зазначеними в списку особами в головному офісі банку і його кіпрській філії.

У свою чергу в Нацбанку у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна" повідомили, що під час інспекційної перевірки ПриватБанку НБУ виявив ряд транзакцій з ознаками правопорушень, після чого зробив більше 70 запитів за такими операціями по рахунках більше 200 юросіб, а також осіб, які пов'язані або можуть бути пов'язані з ними.

"Поява в публічній площині лише одного із запитів з акцентом виключно на представниках медіа-спільноти може свідчити про спроби маніпуляції громадською думкою з метою тиску на Національний банк і впливу на хід розслідування шахрайських дій в ПриватБанку до націоналізації", - вказує регулятор.

Він зазначає, що за умови підтвердження підозрілого характеру операцій буде інформувати правоохоронні органи і Держфінмоніторинг.

Нацбанк також нагадує, що відповідно до закону про банки і банківську діяльність має право на збір відомостей про банківські рахунки клієнтів під час проведення банківського нагляду, проте такі залишаються банківською таємницею. "Наголошуємо на неприпустимості розкриття такої інформації і відповідальності винних осіб за такі дії", - йдеться у відповіді НБУ.

Як повідомлялося, в кінці червня минулого року генеральний директор групи "1 + 1 медіа" Олександр Ткаченко став власником частки в 22,4% в іноземному підприємстві "1 + 1 продакшн", яке, в свою чергу, володіє 30% ТОВ "Телерадіокомпанія ( ТРК) "Студія 1 + 1". За його словами, він реалізував опціон, виданий йому акціонерами кілька років тому, після чого вирішив частину акцій передати працівникам "1 + 1". У результаті до складу співвласників "1 + 1 продакшн" з часткою по 0,1% увійшли, зокрема, Ольга Василевська-Смаглюк, Юрій Горбунов, О.Дубинський, Олександр Загородній, Алла Мазур, Руслан Сенічкін, Лідія Таран та інші.

На сайті "1 + 1" говориться, що в той же час І. Коломойський передав ще частину акцій на користь шести фізичних осіб, з опосередкованим участю кожного з них в ТРК "Студія "1 + 1" менше 10%.

В результаті, якщо в 2016 році сукупна частка Коломойського в ТРК "Студія 1 + 1" зросла з 52,843% до 57,534%, то на 30 червня 2017 року вона скоротилася до 24,8655%. Хоча Коломойського і раніше вказано єдиним кінцевим бенефіціаром.

Частка Ігоря Суркіса в ТРК в 2016 році зросла з 17,157% до 24,623%, а на середину минулого року склала 24,65595%.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА