13:31 15.02.2018

Британське МЗС звинуватило Росію в організації вірусної атаки NotPetya

2 хв читати
Британське МЗС звинуватило Росію в організації вірусної атаки NotPetya

Міністерство закордонних справ Великої Британії поклало на РФ відповідальність за кібератаку з використанням вірусу NotPetya, вчинену в червні 2017 року, йдеться в заяві заступника глави британського МЗС Таріка Ахмада, розміщеній на сайті уряду Великої Британії.

"Уряд Великої Британії вважає, що уряд Росії, зокрема російські військові, були відповідальні за руйнівну атаку вірусу NotPetya в червні 2017 року", - зазначив у заяві Т.Ахмад.

У МЗС Великої Британії стверджують, що рішення публічно звинуватити в кібератаці Росію "підкреслює той факт, що Велика Британія та її союзники не миритимуться зі шкідливою діяльністю в інформаційній сфері". В міністерстві наголошують, що Центр національної комп'ютерної безпеки Великої Британії, який консультує владу країни з питання кіберзагроз, вважає, що "російські військові майже напевно відповідальні" за кібератаку.

У британському зовнішньополітичному відомстві вважають, що основною метою атаки була "дезорганізація", і наголошують, що атака була спрямована на фінансовий, енергетичний і урядовий сектор України.

"Атака стала свідченням нехтування суверенітетом України. Ця безрозсудна дія порушила роботу організацій у Європі, що коштувало мільйони фунтів", - сказав Т.Ахмад.

МЗС Великої Британії закликало Росію "бути відповідальним членом міжнародної спільноти, яким вона себе вважає, а не намагатися таємно зруйнувати її".

Вірус NotPetya (спочатку ідентифікований як Petya.A), одна з версій шкідливої програми Petya, масово атакував комп'ютери 27 липня 2017 року. Вірус блокував роботу комп'ютера, а за відновлення роботи вимагав заплатити близько $300 у біткойнах. Спочатку атака поширилася в Україні, де атаки зазнали фінансові підприємства, державні органи, енергетичні та транспортні компанії, інші організації. Пізніше про атаку повідомили російські компанії, зокрема "Роснефть" і "Башнефть", а також металургійна компанія Evraz. Вірус атакував і інші країни. До десятка країн, які найбільше постраждали від вірусу, увійшли також Італія, Ізраїль, Сербія, Угорщина, Румунія, Польща, Аргентина, Чехія і Німеччина. Росія опинилася на 14-му місці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА