14:23 15.02.2018

Труханов обіцяє співпрацювати зі слідством і не виїжджати з України

4 хв читати
Труханов обіцяє співпрацювати зі слідством і не виїжджати з України

Мер Одеси Геннадій Труханов, якому Солом'янський районний суд Києва у четвер обирає запобіжний захід, запевняє в готовності співпрацювати зі слідством і не залишати Україну.

Під час судового засідання представник прокуратури, обґрунтовуючи необхідність обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 50 млн грн, заявив, що Г.Труханов переховувався від слідства за кордоном. Представник держобвинувачення наголосив на наявності ризиків ухилення від слідства з боку підозрюваного, а також повідомив про те, що у Г.Труханова нібито є громадянство Греції, однак додав, що ця інформація не підтверджена.

Адвокат Г.Труханова Олександр Лисак виступив проти задоволення клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу, назвавши необґрунтованою і надуманою позицію прокуратури.

Сам Г.Труханов, висловлюючи свою позицію щодо обрання запобіжного заходу, категорично спростував підозри, висунуті на його адресу. "Я не знаю, в якій країні живе і працює сторона обвинувачення .. Я хотів би запросити сторону обвинувачення приїхати у відрядження або на вихідні в Одесу й подивитися, в яких умовах працюють представники муніципалітету", - сказав він, пояснюючи необхідність придбання майнового комплексу, незаконність купівлі якого лежить в основі підозри.

Він також висловив здивування у зв’язку з інформацією про нібито наявність у нього грецького паспорта. Підозрюваний укотре запевнив, що прилетів до Києва для надання свідчень у НАБУ й не мав наміру переховуватися від слідства.

"Напевно, не дочекається ніхто, щоб я залишив країну, в якій народився і виріс... Готовий відповідати на всі запитання, готовий співпрацювати зі слідством", - запевнив Г.Труханов.

Виступаючи в суді з аргументами проти задоволення клопотання про обрання йому запобіжного заходу, мер Одеси дещо відхилився від суті питання, розповідаючи про свої успіхи на посаді градоначальника Одеси, про розвиток міської інфраструктури та боротьбу з корупцією.

Тим часом біля будівлі суду й у самому приміщенні зібралося кілька десятків молодих людей спортивної статури з незрозумілими намірами.

У свою чергу неурядова організація "Центр протидії корупції" (ЦПК) на своїй сторінці у Facebook виставила кілька фотографій молодих людей у приміщенні суду, всі вони в чорних куртках.

"Вони повернулися. Ганебне явище, яке після Майдану, здавалося б, зникне назавжди. На фото - тітушня Труханова, яка контролює коридори суду. Й самовільно вирішує, кого пропустити, а кого ні", - прокоментували в ЦПК.

Як повідомлялося, Солом'янський райсуд Києва в четвер уранці розпочав розгляд клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту з альтернативою застави в сумі 50 млн грн для мера Одеси Г.Труханова.

14 лютого детективи НАБУ та прокурори САП затримали в Міжнародному аеропорту "Бориспіль" (Київ) Г.Труханова і Павла Вугельмана. Наразі з усіма підозрюваними виконуються слідчі та процесуальні дії, вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу. Керівник САП Назар Холодницький, говорячи про фабулу справи, розповів, що Фонд держмайна у 2015-2016 роках продав цілісний майновий комплекс заводу "Краян" на відкритих торгах за 11,5 млн грн. Через певний час Одеська міськрада купила цей комплекс уже за 185 млн грн, причому не повністю весь комплекс, а лише половину приміщень.

За словами керівника САП, кримінальне провадження було відкрито 2 листопада 2016 року за фактом заволодіння коштами місцевого бюджету шляхом зловживання службовим становищем із придбання та передання в комунальну власність приміщень колишнього заводу "Краян". За результатами розслідування було повідомлено про підозру кільком посадовим особам Одеської міськради, керівникам і засновникам деяких підприємств за ч. 5 ст. 191 КК (заволодіння коштами шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом).

У свою чергу, Г.Труханов заявив про свою невинуватість і про те, що не має наміру переховуватися. "Офіційно заявляю, що не маю наміру ні від чого переховуватися. Тим паче, що правда й закон - на моєму боці. Крім того, перервавши відрядження, я попросив свого адвоката офіційно зв'язатися з НАБУ і повідомити про час мого приїзду, щоб уникнути подальших спекуляцій. Як одеський міський голова, котрий двічі отримав вотум довіри від одеситів, офіційно заявляю, що всі рішення, ухвалені міською радою та виконавчим комітетом, відповідали й відповідають букві закону", - йдеться в заяві мера.

"Геннадій Леонідович був локомотивом реалізації злочинного наміру ... Забезпечив підготовку необхідних документів для внесення на розгляд комісії ... було в стислі терміни підготовлено довідку, що Одеська міськрада має потребу в цьому приміщенні", - сказав прокурор.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна шукає країну-покровителя в питанні звільнення українських цивільних осіб, яких утримує РФ - Лубінець

Рада ЄС обговорить 22 квітня постачання озброєнь Україні

Завершено евакуацію сімей із дітьми з Липецької громади - Синєгубов

Командувач ВМС ЗСУ обговорив із главою МЗС Норвегії поточну безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні

Заступник голови Полтавської облради подорожував Європою під виглядом службового відрядження - СБУ

Командувачем військ оперативного командування "Південь" призначено бригадного генерала Шаповалова

Харків і кілька районів області частково знеструмлені, в місті не працює частина маршрутів електротранспорту

Польщі варто дозволити транзит українського зерна через польські порти - президентка Зернової палати Польщі

Окупанти завдали авіаудару по Золочеву Харківської області, постраждали двоє жителів - поліція

Україна орієнтована на діалог і співпрацю, а не на запровадження обмежень у торгівлі з Польщею - Мінагрополітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА