09:28 20.02.2018

РФ може затягувати розгляд справи України в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі за Конвенцією ООН із морського права - Зеркаль

3 хв читати
РФ може затягувати розгляд справи України в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі за Конвенцією ООН із морського права - Зеркаль

Якщо Росія вирішить оскаржувати юрисдикцію Міжнародного арбітражного суду в Гаазі у справі про порушення суверенних прав України в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці відповідно до Конвенції ООН з морського права, то розгляд цієї справи по суті може розпочатися не раніше ніж 2019 року, повідомила заступник міністра закордонних справ України з євроінтеграції Олена Зеркаль.

"Сторінок лише в загальній частині понад 400, 133 - це тільки описова частина, далі йдуть карти, показання, потім файли-додатки - майже 500 додатків... Тому наразі триває процес заливання цієї інформації на спеціальний лінк у постійній арбітражній палаті в Гаазі, де ми маємо сьогодні розмістити весь свій меморандум разом із додатками", - розповіла О.Зеркаль в ефірі "5 каналу" в понеділок увечері.

Вона уточнила, що саме 19 лютого Україна мала подати відповідні документи до арбітражу.

За її словами, в цьому меморандумі українська сторона має визначити всі статті, в яких бачить порушення. "Фактично це зараз наша претензія, обґрунтована як доказами, фактами, свідченнями, експертними висновками, так і взагалі позицією, яка розглядалася в процесі різних судових розглядів, зокрема арбітражних, які завершилися минулого та позаминулого року, що стосуються питань Південно-Китайського моря, Маврикію, Arctic Sunrise... Це дуже великий за обсягом документ", - розповіла заступник голови МЗС України.

За її словами, тепер є два варіанти розвитку подій: коли справа не ділиться і розглядається і по суті, і за юрисдикцією разом - тоді Росія має 9 місяців на підготовку свого меморандуму, починаючи від 19 лютого 2018 року.

"І є інший варіант - і ми вважаємо, що цей варіант буде застосовано: вони можуть протягом трьох місяців подавати свої заперечення щодо відсутності юрисдикції у трибуналу розглядати цю справу", - сказала вона, допустивши, що це "найімовірніший сценарій".

"Якщо вони підуть за цим імовірним сценарієм, то в них (у Росії - ІФ) є три місяці на підготовку заперечень - це 19 травня. Після цього Україні надається три місяці на підготовку контраргументів за юрисдикцією", - повідомила О.Зеркаль.

Потім, за її словами, сторони обмінюються додатковою інформацією, і вже арбітраж визначає дату, коли буде слухання, скільки воно триватиме, а після слухання визначає, скільки йому необхідно часу, щоб ухвалити рішення.

"Тобто це 2019 рік. Я так розумію, що у 2019 році ми вийдемо на якийсь результат за юрисдикцією, якщо росіяни оберуть саме цей шлях", - зазначила вона.

За словами О.Зеркаль, ця юрисдикційна фаза вирішуватиме подальші кроки Києва. "Якщо ми виграємо юрисдикцію, в нас уже буде просто питання про доведення шкоди - в чому полягає ця шкода", - пояснила заступник глави МЗС України.

Раніше президент України Петро Порошенко підписав розпорядження про представництво України в розгляді питання в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі про порушення Конвенції ООН із морського права, захищати інтереси України доручено заступнику міністра закордонних справ з євроінтеграції О.Зеркаль.

Міністерство закордонних справ України повідомило, що Україна 19 лютого направила меморандум в арбітражному провадженні проти РФ відповідно до Конвенції ООН з морського права, який доводить, що РФ порушила суверенні права України в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

26 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА