10:49 20.02.2018

"Справа Майдану" стосовно Януковича буде ще складніша та довша, ніж процес щодо державної зради - адвокат Дикань

3 хв читати
"Справа Майдану" стосовно Януковича буде ще складніша та довша, ніж процес щодо державної зради - адвокат Дикань

Процес про можливу причетність екс-президента України Віктора Януковича до скоєння злочинів, які призвели до вбивств активістів Майдану 18-20 лютого 2014 року, буде ще складнішим і довшим, ніж справа за обвинуваченням його в державній зраді.

"У заочному процесі, який наразі ініціювала Генеральна прокуратура стосовно Януковича, відбуватиметься приблизно те саме, що відбувається в Оболонському суді у справі про державну зраду Януковича, тільки з набагато більшими "театральними діями". Ми вже бачили спроби цього. З криками про невинуватість і про недоведеність", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

П.Дикань звернув увагу, що захист В.Януковича переважно говорить не про невинуватість, а про недоведеність. "Я розумію, що опоненти рухаються виключно правовим шляхом: не доведено – значить, не винен. А насправді - винен. На мою думку, Янукович винен, тому що він керував країною і допустив це. Він, найімовірніше, ініціював це, але це моя особиста думка. Не можуть відбуватися без будь-якого плану протягом трьох місяців у центрі міста системні атаки з боку правоохоронних органів на громадян, що, у свою чергу, стало приводом для відповідної реакції громадян", - наголосив він.

Адвокат також зазначив, що застосовану до цієї справи процедуру заочного досудового розслідування було "написано на коліні". "Не ухвалено системне законодавство, є маса недоліків, не прописано процедури. І коли в процесі, який відбувається в заочному вже судовому слідстві, викликають обвинувачуваного через відеозв'язок, але добре, що судді потім схаменулися, - це нонсенс. Він (Янукович - ІФ) або є, або він відмовляється. Як може бути через відео? Ви потім вирок йому теж через відео оголосите?" - зазначив він.

На його думку, справа про держзраду В.Януковича, яку першою було направлено до суду і яка розглядається зараз, є однією з найпростіших. "Вона базується на документі, який підписав Янукович, і який, на мою думку, є очевидним безперечним доказом скоєння ним злочину. І, в принципі, більше нічого не треба було б розглядати. Є документ, експертиза, пару свідків опитали - й на цьому все", - вважає П.Дикань.

Адвокат Небесної сотні вважає, що Генеральній прокуратурі буде набагато складніше зі "справою Майдану", і "піаритися" на ній теж буде набагато складніше. "Вона потребує реального результату, реальної складної доказової бази. Адже якщо, наприклад, у справі "беркутівців" є бодай якісь фізичні докази, то у "справі Майдану" є лише сукупність фактів, яка вибудовується в певну логічну послідовність. І прокуратура має довести, що ці дії не могли відбуватися без відома президента", - наголосив він.

Як повідомлялося, 7 лютого Печерський районний суд Києва дав дозвіл на спеціальне (заочне) досудове розслідування стосовно екс-президента В.Януковича, екс-глави СБУ Олександра Якименка та колишнього першого заступника СБУ Володимира Тоцького у справі про скоєння злочинів, які призвели до вбивств активістів Майдану 18-20 лютого 2014 року.

30 червня 2017 року генпрокурор України Юрій Луценко повідомив, що Департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури повідомив про нові підозри щодо злочинів проти протестувальників на Майдані, скоєних у період з 18 по 20 лютого 2014 року, колишнім високопоставленим чиновникам часів президентства В.Януковича.


Повний текст інтерв'ю буде розміщено на сайті агентства в розділі "Ексклюзивні інтерв'ю".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА