19:57 24.02.2018

Запропоновані саміту ЄС реформи європейських інститутів не суперечать союзним договорам

2 хв читати
Запропоновані саміту ЄС реформи європейських інститутів не суперечать союзним договорам

Підсумок обговорення на неформальному саміті ЄС реформування інститутів союзу після Brexit сюрпризом не став, вважає голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.

На його думку, Договір про Європейський Союз щодо цього цілком ясний: "Європейська Рада пропонує Європейському парламенту кандидата (на посаду голови Єврокомісії - ІФ), усвідомлюючи результат виборів".

"Якщо цей кандидат не підходить Європейському Парламенту, Європейська рада має місяць на те, щоб представити нового кандидата", - сказав у п'ятницю ввечері на прес-конференції в Брюсселі після неформального саміту 27 держав-членів ЄС (без Великої Британії) Ж.-К. Юнкер, коментуючи дебати європейських лідерів.

При цьому він зазначив, що договір не передбачає автоматизму обрання кандидата при обліку результатів виборів. За його словами, ясно, що держави-члени, Європейська рада і Європейський парламент розділяють відповідальність при призначенні голови Європейської комісії, але "з невеликим нюансом: у договорі йдеться, що Європейський парламент має обрати голову комісії".

"Я виклав Європейській Раді свою ідею, що варто було б запитати себе, чи не потрібно скоротити число (європейських - ІФ) комісарів. Ніхто не читає договори. У Лісабонському договорі сказано, що число комісарів має відтепер відповідати 2/3 держав-членів", - нагадав Ж.-К.Юнкер.

Він додав, що в рішенні Європейської ради 2013 року йдеться, що Єврокомісія, яка розпочне виконувати свої обов'язки в 2019 році, буде включати "зменшене чи ні" число членів. Тобто Європейська рада має ухвалити відповідне рішення.

Ж.-К.Юнкер зазначив, що запропоноване ним на саміті злиття посад голів Єврокомісії та Європейської ради також "не путч, а застосування договору".

"Це нездійсненно в найближчий раз, але, тим не менше, потрібно, щоб Європейська Рада час від часу поверталася до цього питання, який не представляє надзвичайну важливість для всього іншого", - запропонував голова Європейської комісії.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА