16:52 27.02.2018

Офіс Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді підпалили іноземці

3 хв читати

Перший заступник голови Закарпатської обласної ради і заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség - КМКС) Йосип Борто переконаний, що за підпалом офісу КМКС в Ужгороді в ніч на вівторок стоять іноземні громадяни, а не українці.

"Упевнений, що в Україні та на Закарпатті, зокрема, не знайдеться людини, яка б пішла на цей злочин. У нас є націоналісти, ультранаціоналісти, але я не думаю, що це зробили громадяни України", - сказав Й.Борто в коментарі закарпатському виданню Mukachevo.net у вівторок.

За попередньою інформацією, вибух стався вночі о 3:12 після того, як невідомий встановив саморобний вибуховий пристрій на підвіконня офісу КМКС. Усе це, включно з виконавцем, зафіксували камери відеоспостереження, встановлені і на будівлі офісу КМКС, і на інших будівлях на Православній набережній в Ужгороді.

"Сьогодні о 3:00 вночі невідомі, чи невідома особа, здійснили терористичний акт проти нашого офісу. З камер відеонагляду видно, що невідома особа принесла сумку з вибухівкою зі сторони пішохідного мосту, певний час копирсалася в ній під вікном нашого офісу, а тоді поклала цю сумку прямо на підвіконня і о 3:05 пішла в сторону угорського консульства, далі по набережній. Через сім хвилин після цього пролунав потужний вибух, який почула охорона сусідніх будівель та викликала пожежників та поліцію", - розповів заступник голови КМКС.

За його словами, вибух був такої сили, що спрацювала навіть сигналізація на будівлях, розташованих на іншому боці річки, куди пішла ударна хвиля. "Також унаслідок вибуху були вибиті обидва вікна офісу, а всередині нього розпочалася велика пожежа, що знищила вщент весь офіс, усі приміщення 2-поверхового будинку", - розповів Й.Борто, який одразу після надходження інформації про вибух прибув на місце події.

Як повідомлялося, в Ужгороді в ніч на вівторок, 27 лютого, сталася пожежа в офісному приміщенні на Православній набережній, в якому розташований офіс КМКС. Унаслідок пожежі ніхто не постраждав, проте вигоріло близько 25 кв. м на першому поверсі. Пожежі передував вибух у будівлі.

Це вже друга спроба підпалу цього офісу - перший стався вранці 4 лютого, коли невідомий кинув пляшку із запальною сумішшю у вікно будівлі. Слідство встановило, що до здійснення правопорушення можуть бути причетні громадяни Польщі Адріан Марглевський і Томаш Рафал Шимков’як, які, за даними правоохоронців, мають проросійські погляди і симпатизують терористичним організаціям.

У вівторок з'явилася інформація, що в Польщі 21-22 лютого затримано трьох підозрюваних у підпалі будівлі КМКС на початку місяця, суд ухвалив рішення про арешт двох із них.

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто після спілкування з главою КМКС Ласло Брензовичем заявив, що "в Україні зростають екстремістські політичні ідеї", і висловив припущення, що "таким чином залякують представників угорської національної громади на Закарпатті". Посла України в Угорщині Любов Непоп викликали до в МЗС Угорщини у зв'язку з нападом на офіс КМКС. При цьому сама вона виступила з "рішучим засудженням таких ганебних провокацій" і зазначила, що попередній підпал КМКС був здійснений громадянами Польщі, що брали участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків, і закликала "вже зараз замислитися над тим, кому вигідна така акція".

У МЗС України заявили: "Ми рішуче засуджуємо такі кричущі провокації, як напад на приміщення нацменшин. Також ми засуджуємо використання теми нацменшин як засобу розпалювання ненависті та ворожнечі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА