19:16 28.02.2018

Апеляційний суд розірвав договір про оренду Гостиного двору в Києві

3 хв читати
Апеляційний суд розірвав договір про оренду Гостиного двору в Києві

Апеляційний господарський суд Києва на засіданні в середу розірвав договір про оренду Гостиного двору на столичному Подолі, укладений регіональним відділенням Фонду держмайна (ФДМ) у Києві з ПАТ "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", згідно з рішенням суду, пам'ятку архітектури повернули в комунальну власність.

"Розірвати договір оренди №149 від 17.03.1994 р. в частині будівлі пам'ятки архітектури "Гостиний двір" загальною площею 9433 кв. м. Зобов'язати ПрАТ "Укрреставрація" повернути регіональному відділенню ФДМ у м. Києві... "Гостиний двір", - ідеться в рішенні суду.

Крім того, суд вирішив стягнути з "Укрреставрації" на користь ФДМ 29,7 тис. грн витрат, пов'язаних із проведенням експертизи, а також судові збори. ПрАТ може оскаржити постанову суду протягом 20 днів.

"Фонд держмайна ще має відшкодувати збитки за Гостиний двір. Приблизна сума збитків становить 150 млн грн", - повідомила депутат Київради 7-го скликання Вікторія Кустова.

Крім того, за її словами, "Укрреставрація" орендувала Гостиний двір за ціною 8 грн/1 кв. м, що не відповідає цінам оренди майна в центрі Києва.

Як раніше повідомлялося, регіональне відділення Фонду держмайна в Києві в березні 2016 року звернулося до Господарського суду Києва з позовом про розірвання договору оренди будівлі Гостиного двору, укладеного з ПАТ "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація". Підставою для пред'явлення позову стало невиконання орендарем своїх зобов'язань щодо збереження пам'ятки та утримання її в належному стані, чим створено загрозу її руйнування. ФДМ просив суд зобов'язати орендаря повернути йому державне нерухоме майно - будівлю-пам'ятку архітектури місцевого значення "Гостиний двір" загальною площею 9433 кв. м.

Договір оренди було укладено 18 березня 1994 року, і відповідно до нього орендар брав на себе повну відповідальність за збереження цієї пам'ятки архітектури й утримання будівель у належному санітарному, протипожежному та технічному стані. Однак згідно з актом обстеження від 10 грудня 2015 року був з’ясовано, що ніякі будівельні роботи на орендованому об'єкті не проводилися. В акті зафіксовано також відсутність настилу даху будівлі, вікон і дверей будівлі, зовнішнього та внутрішнього оздоблення будівлі, а також часткове (мінімальне) підтоплення підвальних приміщень.

Фонд направив на адресу відповідача пропозицію про дострокове розірвання договору оренди, яку було повернуто з позначкою відділення поштового зв'язку у зв'язку з закінченням встановленого терміну зберігання.

Господарський суд Києва в листопаді 2016 року відмовив регіональному відділенню Фонду держмайна в Києві в задоволенні позову про розірвання договору оренди будівлі "Гостиного двору".

З метою захисту інтересів держави прокуратура Києва за власною ініціативою розпочала розгляд цієї справи й оскаржила рішення суду першої інстанції в апеляційному господарському суді Києва.

Київрада в листопаді 2017 року ухвалила рішення про згоду на безоплатне прийняття до комунальної власності низки об'єктів культури та спорту, які перебувають на балансі держави, серед яких - пам'ятка архітектури місцевого значення Гостиний двір (Контрактова площа, 4). За словами співавтора рішення, депутата фракції "Солідарність" Вікторії Мухи, у держави бракує коштів на реконструкцію цих об'єктів, а місто може здійснити ремонт тільки після прийняття об'єктів на свій баланс.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $1 млрд

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА