16:01 01.03.2018

Україна та Саудівська Аравія опрацьовують схему промкооперації за програмою нового багатоцільового Ан-132

3 хв читати
Україна та Саудівська Аравія опрацьовують схему промкооперації за програмою нового багатоцільового Ан-132

Україна та Саудівська Аравія опрацьовують схему перспективної промкооперації в програмі нового легкого багатоцільового Ан-132 вантажопідйомністю 9,2 тонн розробки ДП "Антонов" (Київ), серійне виробництво якого планується розгорнути на території саудівського замовника.

Як повідомила прес-служба ДП "Антонов", погоджені сторонами плани промкооперації на початковому етапі програми Ан-132 закріплені меморандумом про взаєморозуміння, підписаним підприємством з саудівськими Taqnia Aeronautics та WAHAJ у рамках 4-ї міжнародної оборонної AFED-2018, що триває з 25 лютого по 3 березня в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія).

Taqnia Aeronautics є підрозділом Technology Development and Investment Co, WAHAJ - філією компанії SIPCHEM (обидві - Королівство Саудівська Аравія).

Згідно з домовленістю сторін, планується, що на початковому етапі виробництва перша партія серійних Ан-132 буде побудована на потужностях ДП "Антонов" у кооперації із саудівськими партнерами.

При цьому, уточнює прес-служба, "Антонов" виступить основним виконавцем робіт, а TAQNIA та WAHAJ вироблятимуть агрегати й елементи відповідно до коопераційної схеми. Зокрема, WAHAJ випускатиме шасі та обладнання для літака.

"Наступні етапи передбачають поглиблення кооперації з виробництва літаків "Антонов" на основі стратегічного плану створення виробничих потужностей на території Саудівської Аравії", - йдеться в повідомленні.

Багатоцільовий Ан-132 вантажопідйомністю 9,2 тонн - модифікація легкого транспортного Ан-32, який має замінити на ринку Ан-32 та Ан-26. Програму Ан-132 реалізує ДП "Антонов" у рамках укладеної у квітні 2015 року угоди в кооперації з саудівськими King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST) і Taqnia Aeronautics Co. Літак будується у рамках міжнародної кооперації за участю провідних західних виробників: канадських Pratt & Whitney Canada та CMC Electronics, американської Honeywell, французької Liebherr, британської Dowty Propellers.

Складання демонстраційного зразка Ан-132 на потужностях ДП "Антонов" завершено в грудні 2016 року. У березні 2017 року літак піднято в повітря, в листопаді минулого року в Саудівській Аравії відбувся показ літака-демонстратора потенційним саудівським замовникам.

Під час Le Bourget-2015 саудівська Taqnia, ДП "Антонов", УкрНДІАТ, "Альтіс Холдинг" (усі Україна) та Broetje-Automation (Німеччина) підписали протокол про наміри щодо проектування і спорудження авіаційного заводу в Саудівській Аравії.

У рамках міжнародної оборонної IDEF-2017 у Стамбулі (Туреччина) в травні "Укроборонпром", саудівська Taqnia Aeronautics і турецька Havelsan закріпили підписанням меморандуму плани співпраці щодо створення на базі Ан-132 модифікації для несення морської патрульної служби.

За підсумками переговорів під час міжнародної Dubai Airshow-2017 у листопаді в Дубаї (ОАЕ) сторони досягли домовленості про перехід до нового етапу співпраці та початок формування програми кооперації серійного виробництва літака.

За попередніми оцінками, внутрішня потреба саудівського замовника і його силових структур у багатоцільовому Ан-132 та його модифікаціях оцінюється у близько 80 машин. Потреба ринку в новому Ан-132 на період до 2025 року - понад 200 машин. Літак також може бути затребуваний замовниками близькосхідного регіону.

ДП "Антонов" - провідний український розробник і виробник авіатехніки, визнаний світовий лідер у ніші транспортних літаків найширшого призначення. За рішенням уряду з 2015 року ДП "Антонов" входить до держконцерну "Укроборонпром".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА