16:44 02.03.2018

Енергоатом і Holtec підписали меморандум про використання малих модульних реакторів

2 хв читати

НАЕК "Енергоатом" і Holtec International 28 лютого в Камдені (США) підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у використанні в Україні малих модульних реакторів SMR-160, повідомила прес-служба держпідприємства.

За її даними, документ передбачає не лише ліцензування в Україні технології SMR-160 і подальше будівництво цих реакторів на АЕС країни, а й часткову локалізацію виробництва обладнання для SMR-160 на українських підприємствах.

"Таким чином, співпраця між "Енергоатом" і Holtec International має сприяти становленню України як провідного світового експортера реакторних систем, конструкцій і компонентів для малих модульних реакторів", - зазначають у прес-службі.

Передбачається створення спільного координаційного комітету, першочерговим завданням якого буде організація робіт із оцінки нормативної документації, що використовується для розробки проекту SMR-160 з метою впровадження цієї документації в Україні.

Комітет зосередиться на комплексній оцінці проекту за методологією МАГАТЕ INPRO, а також оцінить його на відповідність вимогам EUR і WENRA з урахуванням результатів аналізу проекту, що вже виконується Комісією з ядерної безпеки Канади (CNSC).

Наступним завданням комітету буде оцінка інфраструктури ядерної промисловості України та підготовка спільних пропозицій щодо локалізації виробництва устаткування SMR-160 в Україні.

Раніше Holtec International звернулася до вищого керівництва України з пропозицією створити в країні хаб із розповсюдження в Європі, Азії та Африці технологій малих модульних реакторів з локалізацією виробництва обладнання для них на українських підприємствах. Технологія малих модульних реакторів (ММР) визнана одним з найбільш перспективних напрямів у будівництві АЕС. ММР мають значно більш високий рівень безпеки порівняно з традиційними типами реакторів за рахунок відсутності в них обладнання, яке вимагає зовнішнього електропостачання, а також за рахунок інших систем пасивної безпеки.

Реактори проекту SMR-160 мають можливість працювати у режимі маневрування потужністю, будуватися на невеликих площах і не вимагають підведення потужних ліній електропередач. Загальносвітовий ринок ММР після 2025 року оцінюють приблизно у $1 трлн.

Holtec International - провідний світовий розробник технологій і виробник устаткування для транспортування і зберігання відпрацьованого ядерного палива. Також є одним зі світових лідерів із розробки малих модульних реакторів.

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА