14:43 03.03.2018

Ізраїльська Spacecom обговорила в Києві з керівництвом ДКАУ стан проекту створення Україною національної системи супутникового зв'язку

3 хв читати
Ізраїльська Spacecom обговорила в Києві з керівництвом ДКАУ стан проекту створення Україною національної системи супутникового зв'язку

Ізраїльська Spacecom, провідний світовий оператор супутників зв'язку AMOS виробництва Israel Aerospace Industries (IAI), провела в Києві переговори з керівництвом Державного космічного агентства України (ДКАУ) щодо реалізації проекту створення Національної системи супутникового зв'язку України (НССЗУ).

Згідно з повідомленням на сайті ДКАУ, під час переговорів наприкінці лютого в Києві за участю глави ДКАУ Павла Дегтяренка та президента, виконавчого директора Spacecom Девіда Поллака, було обговорено стан виконання проекту зі створення НССЗУ.

"Представники ізраїльської сторони висловили зацікавленість компанії в успішному виведенні на орбіту космічного аппарату "Либідь" та введення його в експлуатацію з метою подальшого його спільного використання", - повідомила прес-служба.

Під час зустрічі також відзначали позитивний досвід співпраці Spacecom і ДП "Укркосмос" щодо оренди ресурсу космічного апарату (КА) AMOS-7 у рамках реалізації проекту "Країна ТВ", наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, реалізований у рамках міжнародної кооперації за участю Канади і РФ проект створення НССЗ України передбачає створення і запуск українського супутника зв'язку "Либідь", що працюватиме на геостаціонарній орбіті з використанням трьох променів: євро-українського, західно-африканського та індійського, здатних загалом забезпечувати трансляцію до 900 телевізійних каналів.

Створений у рамках підписаного в 2009 році ДКАУ та канадської MacDonald Dettwiler and Associates (MDA) за рахунок залученого під держгарантії кредиту Канадського експортного агентства (EDS) обсягом $254,6млн на платформі Express 1000HТ ВАТ "Інформаційні супутникові системи ім.Решетньова" (ІСС, РФ ) супутник, з літа 2014 року за бажанням канадського генпідрядника перебуває на відповідальному зберіганні на російському підприємстві-виробнику.

Реалізація проекту була під загрозою зриву в зв'язку з анексією Криму і втратою Україною задіяної в проекті наземної інфраструктури. Взявши на себе додаткові фінансові зобов'язання, Україна забезпечила подолання форс-мажору: в 2014-2015 роках на материку створено новий центр управління польотом космічним апаратом, а також новий командно-вимірювальний пункт. Уряд України в жовтні 2017 року підтримав пропозицію ДКАУ про дофінансування проекту на $ 17 млн у зв'язку з його подорожчанням у нових умовах з метою завершення проекту і забезпечення запуску "Либіді". У листопаді ДКАУ озвучило плани завершити виконання комплексу необхідних заходів для виведення на орбіту і початку експлуатації КА до другої половини 2018 року. Запуск супутника заплановано з космодрому "Байконур" за допомогою ракети-носія "Зеніт -3SLБФ". Серед озвучених спостерігачами на початку 2017 року викликів проекту "Либідь" називалося банкрутство ПАТ "Діамантбанк" (Київ), одним з клієнтів і кредиторів якого з 2015 року виступало ДП "Укркосмос" - український замовник супутника.

У держбюджеті-2017 на виконання боргових зобов'язань за залученим для реалізації проекту "Створення Національної супутникової системи зв'язку" кредиту за лінією загального фонду були передбачені витрати в розмірі 1,5 млрд грн, або 61,5% у загальному обсязі фінансування космічної галузі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА