08:06 04.03.2018

Єврокомісія підтверджує, що зобов'язання з постачання і транзиту газу в ЄС російською стороною виконуються

2 хв читати
Єврокомісія підтверджує, що зобов'язання з постачання і транзиту газу в ЄС російською стороною виконуються

Російська сторона виконує всі свої зобов'язання з постачання газу європейським споживачам, підтвердила в суботу ввечері "Інтерфаксу" офіційний представник Єврокомісії Анна-Кайса Ітконен.

"Виконуються всі існуючі зобов'язання з постачання і транзиту газу в ЄС", - зазначається в заяві, яку вона направила в агентство.

А.-К.Ітконен нагадала, що заступник голови Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович зв'язувався з представниками України та Росії.

"Протягом вчорашнього дня і сьогодні він звернувся до прем'єр-міністра України Гройсмана, президента "Нафтогазу" Коболєва і міністра енергетики Росії Новака", - уточнила прес-секретар.

За її словами, що стосується ситуації в Україні, "Нафтогаз" проінформував заступника голови ЄК про те, що "сьогоднішня ситуація знаходиться під контролем і добре регулюється після прийняття урядом спеціальних заходів, а "Нафтогаз" укладає контракти на додаткові обсяги газу з Польщі, що забезпечує стабільне газопостачання для внутрішніх цілей".

Єврокомісія задіяла Європейську мережу операторів систем транспортування природного газу для моніторингу та надання допомоги у врегулюванні ситуації.

"Зі свого боку, міністр Новак дав запевнення в тому, що транзит газу до держав-членів ЄС не знаходиться під загрозою і залишається надійним. Що стосується рішення Стокгольмського арбітражу, то заступник голови комісії Марош Шефчович був проінформований про те, що "Газпром", як і раніше, має намір припинити свої контракти з "Нафтогазом". Однак ця процедура може зайняти деякий час", - пояснила А.-К.Ітконен.

"Однак, - додала вона, - в цьому контексті комісія закликає обидві сторони брати участь в пошуку прийнятного рішення даної проблеми. Комісія готова брати участь і бути посередником в тристоронньому процесі, який в минулому виявився ефективним в подоланні розбіжностей між сторонами. Через складність і чутливості цього питання комісія продовжить на двосторонній основі вивчення можливості такого процесу".

"І Україна, і Росія підтвердили свою готовність підтримувати тісні контакти з комісією. Ми будемо продовжувати це робити і будемо уважно стежити за ситуацією, щоб гарантувати, що транзит російського газу через Україну в ЄС - так як він залишається нашим пріоритетом - буде зберігатися завжди" , - підкреслила представник Єврокомісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада Латвії заблокувала доступ до дев'яти російських пропагандистських сайтів

Глава МЗС Болгарії Габріель погодилася сформувати новий уряд

Кличко закликав правоохоронців оперативно розслідувати факти, оприлюднені Bihus.Info щодо Брагінського

Польські фермери заблокували два КПП на кордоні з Німеччиною, блокада триватиме до 20 березня

Глави МЗС країн-членів ЄС не змогли ухвалити рішення про використання доходів від знерухомлених росактивів в інтересах України

На Херсонщині внаслідок вибуху боєприпасу загинуло троє людей

МЗС України про доповідь Комісії ООН: Зафіксовані злочини РФ "свідчать про масштаб звірств, якого Європа не бачила з часів Другої світової війни"

Міноборони України запроваджує нову процедуру отримання офіцерського звання для мобілізованих медиків

Сенатор США Грем сподівається, що 2024-й стане роком якісної переваги українських сил і зазначив важливість ухвалення закону про мобілізацію

Зеленський подякував ЄС за створення нового фонду допомоги Україні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА