08:06 04.03.2018

Єврокомісія підтверджує, що зобов'язання з постачання і транзиту газу в ЄС російською стороною виконуються

2 хв читати
Єврокомісія підтверджує, що зобов'язання з постачання і транзиту газу в ЄС російською стороною виконуються

Російська сторона виконує всі свої зобов'язання з постачання газу європейським споживачам, підтвердила в суботу ввечері "Інтерфаксу" офіційний представник Єврокомісії Анна-Кайса Ітконен.

"Виконуються всі існуючі зобов'язання з постачання і транзиту газу в ЄС", - зазначається в заяві, яку вона направила в агентство.

А.-К.Ітконен нагадала, що заступник голови Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович зв'язувався з представниками України та Росії.

"Протягом вчорашнього дня і сьогодні він звернувся до прем'єр-міністра України Гройсмана, президента "Нафтогазу" Коболєва і міністра енергетики Росії Новака", - уточнила прес-секретар.

За її словами, що стосується ситуації в Україні, "Нафтогаз" проінформував заступника голови ЄК про те, що "сьогоднішня ситуація знаходиться під контролем і добре регулюється після прийняття урядом спеціальних заходів, а "Нафтогаз" укладає контракти на додаткові обсяги газу з Польщі, що забезпечує стабільне газопостачання для внутрішніх цілей".

Єврокомісія задіяла Європейську мережу операторів систем транспортування природного газу для моніторингу та надання допомоги у врегулюванні ситуації.

"Зі свого боку, міністр Новак дав запевнення в тому, що транзит газу до держав-членів ЄС не знаходиться під загрозою і залишається надійним. Що стосується рішення Стокгольмського арбітражу, то заступник голови комісії Марош Шефчович був проінформований про те, що "Газпром", як і раніше, має намір припинити свої контракти з "Нафтогазом". Однак ця процедура може зайняти деякий час", - пояснила А.-К.Ітконен.

"Однак, - додала вона, - в цьому контексті комісія закликає обидві сторони брати участь в пошуку прийнятного рішення даної проблеми. Комісія готова брати участь і бути посередником в тристоронньому процесі, який в минулому виявився ефективним в подоланні розбіжностей між сторонами. Через складність і чутливості цього питання комісія продовжить на двосторонній основі вивчення можливості такого процесу".

"І Україна, і Росія підтвердили свою готовність підтримувати тісні контакти з комісією. Ми будемо продовжувати це робити і будемо уважно стежити за ситуацією, щоб гарантувати, що транзит російського газу через Україну в ЄС - так як він залишається нашим пріоритетом - буде зберігатися завжди" , - підкреслила представник Єврокомісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА