11:22 05.03.2018

Серед нападників на "Товариство угорської культури Закарпаття" є учасники АТО, організатор із Придністров'я

3 хв читати
Серед нападників на "Товариство угорської культури Закарпаття" є учасники АТО, організатор із Придністров'я

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль повідомив, що серед нападників на будинок "Товариства угорської культури Закарпаття" (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség - КМКС) в Ужгороді наприкінці лютого є учасники АТО, а організатор - співробітник "міністерства держбезпеки" Придністров'я

"З жалем мушу констатувати, що серед затриманих жителів Черкас і Кропивницького, які підпалили офіс Товариства угорської культури Закарпаття в ніч на 27 лютого є і учасники АТО. Вони не члени політичних партій або рухів, а пішли на цю провокацію, спокусившись на гроші", - написав він на сторінці в Фейсбуці в понеділок.

За даними Москаля, особистість організатора встановлена - це житель Придністров'я, "за нашою інформацією, він співробітник МДБ (міністерства держбезпеки) Придністров'я". Після нападу на будівлю суспільства він втік додому, зараз він недосяжний для українського правосуддя.

"...Ні в кого немає ніяких сумнівів, що за другим підпалом офісу КМКС стоїть ФСБ Росії (так само, як і за першим підпалом в ніч на 4 лютого, який зробили громадяни Польщі, члени праворадикальної проросійської організації "Фаланга"). Російські спецслужби намагалися підключити для підпалу офісу КМКС місцевих "активістів", і тільки після того, як це не вдалося, задіяли виконавців з інших областей ", - поінформував глава ОДА.

Він висловив вдячність Службі безпеки України та Національної поліції за оперативне розкриття злочину.

Г.Москаль висловив припущення, що російські спецслужби будуть і далі влаштовувати різні провокації, щоб "спробувати розсварити українців і угорців і розхитати Закарпатті на міжетнічному ґрунті". Він запевнив, що "Донбаський сценарій" на Закарпатті не пройде.

Як повідомлялося, в Ужгороді в лютому двічі підпалювали будівлю на Православній набережній, в якій розташований офіс КМКС.

Перший випадок стався вранці 4 лютого, коли невідомий кинув пляшку із запальною сумішшю у вікно будівлі.

Слідство встановило, що до скоєння правопорушення можуть бути причетні громадяни Польщі Адріан Марглевський і Томаш Рафал Шимковяк. Пізніше видання Polska Agencja Prasowa повідомило, що трьох підозрюваних у підпалі будинку КМКС в Ужгороді затримано в Польщі, і суд постановив арештувати двох з них.

Другий підпал стався в ніч на 27 лютого. В результаті пожежі ніхто не постраждав, проте вигоріло близько 25 кв. м на першому поверсі. Пожежі передував вибух у будівлі.

Після цього посол України в Угорщині Любов Непоп була викликана в МЗС Угорщини, а глава угорського зовнішньополітичного відомства Петер Сіярто заявив, що в Україні "ростуть екстремістські політичні ідеї", і припустив, що "таким чином залякують представників угорської національної громади в Закарпатті".

Перший заступник голови Закарпатської обласної ради та заступник голови КМКС Йосип Борто висловив переконання, що за підпалом офісу стоять іноземні громадяни, а не українці.

4 березня глава Нацполіції України Сергій Князєв повідомив, що в Ужгороді затримано 5 осіб за напад на КМКС, ймовірний організатор-іноземець перебуває в розшуку. Одного затримали в Черкасах, ще двох - у Кропивницькому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА