09:50 06.03.2018

Мінкульт закликав правоохоронців до оперативності в пошуку погруддя Лесі Українки й повернення культурної та історичної цінності до музею

2 хв читати
Мінкульт закликав правоохоронців до оперативності в пошуку погруддя Лесі Українки й повернення культурної та історичної цінності до музею

 Міністерство культури України вважає актом вандалізму викрадення погруддя Лесі Українки з фасаду будівлі музею поетеси в Києві та закликає правоохоронців оперативно розслідувати злочин.

"Міністерство культури України звертається до правоохоронних органів із проханням приділити значну увагу й оперативність під час пошуку винних і повернення культурної та історичної цінності до Музею Лесі Українки. А також звертається до громадських і мистецьких кіл не залишатися байдужими до таких проявів вандалізму й неповаги до історії та культури нашої держави", - йдеться в повідомленні на сайті відомства в понеділок увечері.

У міністерстві наголосили, що вкрай занепокоєні "зухвалим і цинічним вчинком".

"У час, коли українське суспільство обрало цивілізаційний шлях розвитку своєї держави, спираючись на європейські цінності та вибудовуючи відносини, що ґрунтуються на міжнародних правових засадах, такі злочині дії свідчать не лише про неповагу до української культури, а й про вороже ставлення до пам'яті та майбутнього української державності", - заявили в Мінкульті.

В інформації зазначається, що скульптурну композицію - унікальне погруддя Лесі Українки з пам'ятною дошкою - було встановлено в 1971 р до 100-річчя від дня народження письменниці, яке відзначалося на рівні ЮНЕСКО. Автори композиції відомі художники - скульптор Галина Кальченко та архітектор Анатолій Ігнащенко - народні художники України та лауреати Національної премії імені Тараса Шевченка.

"Особливо прикро, що такий ганебний злочин було скоєно в рік, оголошений в Україні, як і в Європі, роком культурної спадщини, який покликаний привернути увагу всіх державних ланок і суспільства загалом до стану об'єктів культурної спадщини по всій країні та стати хорошим стимулом для відновлення і збереження об'єктів культурної спадщини і створити привабливий імідж країни для розвитку бізнесу й залучення інвестицій для розвитку економіки та туристичної привабливості різних регіонів України", - додали в Міністерстві культури України.

Як повідомлялося, 5 березня віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко звернувся до правоохоронців із проханням розслідувати викрадення погруддя поетеси Лесі Українки з фасаду музею на вул. Саксаганського, 97 у Києві.

"Пам'ять про Лесю Українку стає об'єктом нападу вже вдруге протягом тижня - тепер вкрали погруддя з фасаду її музею. Не хотілося б думати, що це не просто крадіжка, а спланована акція. В будь-якому разі, звертаюся до міліції стосовно ретельного розслідування цієї справи!" - написав В.Кириленко у своєму мікроблозі в соцмережі Twitter.

У понеділок невідомі вкрали погруддя Лесі Українки з фасаду музею. Незадовго до цього, 25 лютого, вандали вкрали бронзові гірлянди з пам'ятника Лесі Українки на Байковому кладовищі в Києві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА