12:26 06.03.2018

Угода між Януковичем та опозицією від 21 лютого 2014 року могла тоді допомогти врегулювати ситуацію в Україні - Кожара

2 хв читати
Угода між Януковичем та опозицією від 21 лютого 2014 року могла тоді допомогти врегулювати ситуацію в Україні - Кожара

 Екс-міністр закордонних справ України Леонід Кожара (з 24 грудня 2012 року по 23 лютого 2014 року) вважає, що угода між екс-президентом Віктором Януковичем і представниками опозиції про врегулювання кризи, укладена 21 лютого 2014 року за посередництва європейських дипломатів, могла допомогти врегулювати тоді кризову ситуацію в країні.

"Повне і безумовне виконання угоди могло зняти кризову ситуацію не лише всередині України, а й багато в чому кризову ситуацію України на міжнародному рівні", - сказав він під час допиту його як свідок в Оболонському райсуді Києва у справі про державну зраду В.Януковича.

Л.Кожара зазначив, що після своєї відставки 23 лютого вже не міг перевіряти, як міжнародні партнери сприяють виконанню цієї угоди, але до цього постійно був у контакті з тодішніми міністрами закордонних справ Німеччини та Польщі Франком-Вальтером Штайнмаєром та Радославом Сікорським. "З їхнього боку я чув гарантії, що ЄС підтримує і наполягає на повному виконанні цієї угоди", - наголосив він.

За його словами, кожен учасник і підписант документа, відповідно до встановленої практики, отримав окремий автентичний екземпляр угоди.

Л.Кожара також зазначив, що відповідно до закону і положення про МЗС усі міжнародні договори зберігаються в міністерстві, але на момент його відставки з посади з Адміністрації президента такий документ не було отримано.

Крім того, екс-глава МЗС повідомив у суді, що 21 лютого він був у контакті з В.Януковичем, в якого до обіду були тривалі переговори з міністрами закордонних справ Німеччини, Франції, Польщі та представниками опозиції. Потім, згідно з графіком, екс-президент мав відбути до Харкова для участі в "засіданні депутатів усіх рівнів".

При цьому свідок зазначив, що контакт із В.Януковичем був у нього десь до 18:00 21 лютого, а потім вже не було можливості додзвонитися за урядовим зв'язком і о 19:30 телефонний зв'язок із приймальнею президента не працював.

За його словами, МЗС тоді не було заблоковане у зв'язку з протестами на Майдані і він міг, хоча і з проблемами, добиратися до міністерства і виконувати свої обов'язки міністра.

Л.Кожарі також нічого не відомо про загрози життю В.Януковича.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА