17:17 12.03.2018

Україна пропонує включити 271 територію до Смарагдової мережі Європи

2 хв читати
Україна пропонує включити 271 територію до Смарагдової мережі Європи

 Влада України виступає за включення 271 території до Смарагдової мережі природоохоронного значення Європи, заявляє міністр екології і природних ресурсів України Остап Семерак.

"Говорячи про завдання, які стоять перед нами, то, звісно, ми маємо говорити про імплементацію двох директив: пташиної директиви та оселищної директиви. І саме законопроект, який сьогодні буде представлений для обговорення, ставить за мету імплементувати в українське законодавство ці дві директиви", - сказав О.Семерак на прес-конференції в понеділок.

Проект цього закону закладає перехід від охорони територій до збереження окремих видів. Зокрема, в законодавчій ініціативі передбачено визначення низки видів (200 - тварин, 60 - рослин, 117 - типів оселищ), які визначені Бернською конвенцією про охорону дикої флори та фауни.

Крім того, розповів міністр, у законопроекті буде закладено біографічний підхід: оцінка щодо кожного виду в межах цілого регіону проживання та міграції, а не лише за територією країни.

"Смарагдова мережа – це міжнародна мережа, яка включає спеціальні природоохоронні території. І вона важлива не лише у рамках цих двох директив, а й для Бернської конвенції, вимоги якої також має виконувати Україна як сторона угоди про асоціацію. Вона потребує гармонізації стандартів підтримання біорізноманітності", - додав, у свою чергу, перший секретар Представництва ЄС в Україні (Конкурентна політика та енергетичні ринки) Хосе Мануель Ернандес.

За його словами, наразі Україна виділила 271 територію, яку має бути включено до Смарагдової мережі, але формально процес ще не завершений.

Х.Ернандес висловив переконання, що ухвалення цього законопроекту в довгостроковій перспективі дасть змогу врегулювати всі необхідні моменти для включення до Смарагдової мережі.

"Тепер з боку українського законодавства їм (271 територіям, які мають бути включені до Смарагдової мережі - ІФ) має бути офіційно присвоєно цей статус", - зазначив керівник проекту ЄС "Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища" Ральф Юліх.

За його словами, це передбачає формування плану для реалізації управління цими територіями, а також здійснення оцінки діяльності та потенційного впливу на території природоохоронної зони.

Смарагдова мережа Європи - мережа важливих для збереження біорізноманітності територій особливого природоохоронного значення в країнах Європи та деяких країнах Африки. Створена в 1998 році для виконання Бернської конвенції 1979 року і підтримується державами-членами Ради Європи.

У країнах Євросоюзу для виконання Бернської конвенції створено мережу Natura 2000, яку розглядають як їхній внесок у проект Смарагдової мережі, яка діє поза ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА