17:10 13.03.2018

Адвокат Саакашвілі дивується, чому Мін'юст досі проводить екстрадиційну перевірку

2 хв читати
Адвокат Саакашвілі дивується, чому Мін'юст досі проводить екстрадиційну перевірку

Міністерство юстиції України досі проводить розпочату 25 жовтня 2017 року екстрадиційну перевірку щодо екс-президента Грузії, лідера "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі на запит правоохоронних органів Грузії від 1 вересня 2017 року про його видачу, хоча з 12 лютого його немає на території України, зазначає адвокат Руслан Чорнолуцький.

20 лютого 2018 року він вислав запит до Мін'юсту з проханням повідомити, на якій стадії наразі екстрадиційна перевірка щодо М.Саакашвілі.

"Мін'юст повідомив, що екстрадиційна перевірка щодо Саакашвілі ще триває, і це попри те, що 12 лютого 2018 року Міхеіл фактично був видворений за межі України. Що перевіряти понад 5 місяців, для нас незрозуміло", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Р.Чернолуцький вказав, що відповідно до Кримінального процесуального кодексу України екстрадиційна перевірка не може проводитися без М.Саакашвілі, оскільки за результатами такої перевірки приймається рішення про видачу або про відмову у видачі.

"Таким чином, на сьогодні проведення такої екстрадиційної перевірки всупереч вимогам законодавства тільки в черговий раз підтверджує політизованість переслідувань Міхеіла Саакашвілі і спробу політичної розправи над ним шляхом впливу на владні інститути", - переконаний адвокат.

Як повідомлялося, 5 січня 2018 року Тбіліський міський суд визнав винним Міхеіла Саакашвілі у справі "про злісне перевищення повноважень" на посаді президента Грузії і присудив три роки позбавлення волі. Політик вважає таке рішення незаконним і політично мотивованим. Він заявляв, що після цього рішення українська влада буде прискорювати розгляд питання про його статус в Україні, щоб мати формальні підстави для екстрадиції його з країни.

5 лютого 2018 року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення Окружного адміністративного суду Києва, який відмовився визнавати незаконним рішення Управління Державної міграційної служби України в Київській області про відмову в наданні М.Саакашвілі статусу особи, яка потребує додаткового захисту.

6 лютого захист М.Саакашвілі подав касацію на рішення КААС до Касаційного адміністративний суд, і дата розгляду її до сих пір не призначена. Адвокат Р.Чорнолуцький тоді підкреслював, що до завершення всіх судових процесів щодо статусу М.Саакашвілі при владі немає ніяких підстав для екстрадиції або видворення його з України.

12 лютого М.Саакашвілі був затриманий в ресторані "Сулугуні" в центрі Києва недалеко від офісу своєї партії "Рух нових сил", після чого доставлений в аеропорт "Бориспіль" і відправлений на літаку в Польщу. У МВС України зазначили, що, відповідно до судових постанов, М.Саакашвілі перебував на території України незаконно, а тому з "дотриманням всіх юридичних формальностей було повернуто в країну, звідки прибув, порушуючи вітчизняне законодавство".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА