19:37 13.03.2018

Верховний Суд під час розгляду заяви НБУ щодо "Хрещатика" рішення стосовно позову не ухвалював

2 хв читати
Верховний Суд під час розгляду заяви НБУ щодо "Хрещатика" рішення стосовно позову не ухвалював

Національний банк України (НБУ) зазначає, що Верховний Суд України під час розгляду 27 лютого заяви центробанку про перегляд рішення Вищого адміністративного суду від 7 грудня 2017 року стосовно банку "Хрещатик" з урахуванням нововиявлених обставин не ухвалював рішення щодо суті спору.

"Верховний Суд жодних рішень щодо суті спору не ухвалював", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі центробанку.

Національний банк при цьому дотримується позиції, що суди попередніх інстанцій дійшли помилкового висновку про визнання протиправною бездіяльність НБУ щодо неприйняття належних заходів стосовно забезпечення захисту законних інтересів вкладників і кредиторів банку "Хрещатик".

"Національний банк завжди діє на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України", - відзначили в прес-службі.

Як повідомлялося, НБУ 5 квітня 2016 року зарахував КБ "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних, а 2 червня цього ж року на пропозицію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації фінустанови.

Головною причиною зарахування банку "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних послужило невиконання задекларованих заходів щодо поліпшення ліквідності і відсутність достатніх дій з боку власників банку для запобігання його неплатоспроможності. Крім цього, діяльність КБ "Хрещатик" не відповідала вимогам банківського законодавства та нормативно-правових актів центробанку.

Двоє осіб восени 2016 року звернулися до суду з вимогою визнати протиправною бездіяльність НБУ щодо невживання належних заходів забезпечення законних інтересів вкладників і кредиторів щодо безпеки зберігання коштів на рахунках в банку "Хрещатик".

Окружний адміністративний суд Києва рішенням від 28 лютого 2017 року задовольнив вимоги позивачів.

Відповідне рішення згодом підтвердив Київський апеляційний адміністративний суд, за підсумками засідання 30 травня 2017 року та колегія суддів Вищого адміністративного суду України, за підсумками засідання 7 грудня 2017 року.

Нацбанк у січні 2018 року подав заяву до Вищого Суду з проханням переглянути постанову Вищого адмінсуду через наявність нововиявлених обставин.

За даними НБУ, кінцевими власниками банку "Хрещатик" були Андрій Іванов (37,44% акцій), територіальна громада Києва в особі КМДА (25%), Микола Солдатенко (24,24%) і міноритарні власники.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА