20:41 14.03.2018

Нововведення в КПК не стосуються процедури видачі дозволу на похорон людини, що померла природною смертю

2 хв читати
Нововведення в КПК не стосуються процедури видачі дозволу на похорон людини, що померла природною смертю

Нововведення в Кримінальному процесуальному кодексі України (за так званою "поправкою Лозового") не стосуватимуться процедури видачі дозволу на похорон людини, яка померла природною смертю, роз'яснив Апеляційний суд Івано-Франківської області.

"Інформація, яку останнім часом активно поширюють ЗМІ про те, що дозвіл на похорони з 15 березня 2018 року надаватимуть лише після рішення суду, не відповідає дійсності. (...) Якщо людина померла природною смертю, дія нововведень кримінально-процесуального законодавства на процедуру видачі дозволу на його поховання не поширюється", - йдеться в роз'ясненні, оприлюдненому в середу на сайті судової влади України.

Таким чином, правила поховання в Україні не змінилися, змінився лише суб'єкт, який призначає експертизу: не слідчий, а слідчий суддя.

"Згідно з новелами Кримінального процесуального кодексу України, будь-яку експертизу, зокрема судово-медичну, з 15.03.2018 призначатиме слідчий суддя, але лише в рамках кримінального провадження. Тобто у випадках насильницької смерті і лише після реєстрації повідомлення про кримінальне правопорушення . Адже лише експерт видає лікарське свідоцтво про смерть, якщо вона настала унаслідок травми, отруєння, ураження струмом, дії інших зовнішніх факторів, раптової смерті дітей віком до року і якщо особистість померлого не встановлена", - пояснили в суді.

У випадках, коли слідчому доведеться звертатися до слідчого судді з клопотанням про призначення експертизи, його розглядатиме слідчий суддя негайно і без жодних зволікань.

Висновок експерта проводиться на основі акта судово-медичного дослідження та результатів аналізів у місячний термін з моменту призначення експертизи, але тіло віддається на поховання після завершення розтину. Проведення експертизи на правила поховання також не впливає.

Верховна Рада 3 жовтня 2017 ухвалила законопроект про внесення змін до низки кодексів, запустивши таким чином судову реформу. Народний депутат Андрій Лозовий (фракція Радикальної партії Олега Ляшка) запропонував поправку №109, згідно з якою пропонувалося змінити низку статей КПК. Цю поправку врахував профільний комітет при підготовці законопроекту №6232 до другого читання і, відповідно, парламент прийняв законопроект загалом з урахуванням цієї правки.

Днями міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков висловив сподівання на досягнення компромісу щодо внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України для усунення дисбалансів від так званих "поправок Лозового", незважаючи на те, що Верховна Рада наразі не готова проголосувати ці зміни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА