13:37 15.03.2018

Захист Саакашвілі подав скаргу до ЄСПЛ на дії українських органів влади

2 хв читати
Захист Саакашвілі подав скаргу до ЄСПЛ на дії українських органів влади

Захист екс-президента Грузії, лідера партії "Рух нових сил" Міхеіла Саакашвілі звернувся до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) зі скаргою, в якій просить визнати незаконними дії органів державної влади України щодо політика в частині порушення прав людини .

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат Руслан Чорнолуцький, в поданій скарзі адвокати вказують на жорстоке поводження з М.Саакашвілі під час його незаконного затримання та видворення з території України і протиправні дії президента України Петра Порошенка у позбавленні М.Саакашвілі громадянства України.

Захист екс-президента Грузії також оскаржить факти незаконного затримання його кілька разів з грудня 2017 роки без відповідних на те правових підстав.

"Крім того, генеральний прокурор України Юрій Луценко, використовуючи службові повноваження, намагався сформувати в суспільстві негативну думку щодо Міхеіла Саакашвілі. Незаконними діями влади Саакашвілі був фактично позбавлений подальшого права на захист власних інтересів в українських судах", - зазначив адвокат.

Р.Чорнолуцький вказав, що в поданій в ЄСПЛ скарзі викладені й інші обставини, які стали підставою звернення до Європейського суду.

Як повідомлялося, в липні 2017 року президент України Петро Порошенко своїм указом позбавив М.Саакашвілі українського громадянства, коли той перебував в США.

10 вересня 2017 року М.Саакашвілі перетнув польсько-український кордон в оточенні своїх прихильників, що супроводжувалося протистоянням з прикордонниками і правоохоронцями. 22 вересня 2017 року Мостиський районний суд Львівської області визнав М.Саакашвілі винним в незаконному перетині кордону України.

3 січня 2018 року Окружний адміністративний суд Києва відмовив М.Саакашвілі в позові до управління ДМС у Київській області через відмову в наданні йому статусу особи, яка потребує додаткового захисту. 5 лютого Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення, але 6 лютого захист М.Саакашвілі подала касацію на рішення КААС до Касаційного адміністративний суд. Р.Чорнолуцький підкреслював, що до завершення всіх судових процесів щодо статусу М.Саакашвілі при владі немає ніяких підстав для екстрадиції або видворення його з України.

12 лютого М.Саакашвілі був затриманий в ресторані "Сулугуні" в центрі Києва недалеко від офісу своєї партії "Рух нових сил", після чого доставлений в аеропорт "Бориспіль" і відправлений на літаку в Польщу. Наразі М.Саакашвілі перебуває в Нідерландах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА