07:14 17.03.2018

Венеціанська комісія рекомендує скасувати е-декларування для антикорупціонерів в Україні до 1 квітня

2 хв читати
Венеціанська комісія рекомендує скасувати е-декларування для антикорупціонерів в Україні до 1 квітня

Венеціанська комісія спільно з БДІПЛ / ОБСЄ рекомендують Україні скасувати подачу е-декларацій активістами-антикорупціонерами до 1 квітня 2018 року, йдеться в рекомендаціях, опублікованих на сайті Венеціанської комісії в п'ятницю.

"Ключове, щоб вимоги подавати е-декларації для активістів-антикорупціонерів, представлені в законі №1975-VIII від 23 березня 2017 року, були скасовані до дедлайну 1 квітня 2018 роки для подачі перших е-декларацій активістами-антикорупціонерами", - сказано в звіті .

Венеціанська Комісія та БДІПЛ / ОБСЄ не бачать необхідності закріплення в законодавстві необхідності подавати е-декларації громадськими активістами і рекомендують переглянути відповідне рішення.

На думку організацій, новий режим розкриття фінансової інформації представниками громадських організацій входить в конфлікт з правами людини і основними свободами.

Якщо влада все ж не відмовиться від впровадження нових зобов'язань з фінансової звітності та розкриття інформації, Венеціанська комісія та БДІПЛ / ОБСЄ вважають, що слід чітко обґрунтувати необхідність таких поправок і значно поліпшити існуючі положення, з тим, щоб забезпечити їх легітимність і пропорційність

Крім того, організації відзначають, що громадські об'єднання не повинні піддаватися більш суворої фінансової звітності і розкриття інформації, ніж інші неприбуткові організації, підприємства або інші юридичні особи.

Разом з тим, Венеціанська комісія та БДІПЛ / ОБСЄ рекомендують провести широкі дискусії щодо законопроектів №6674 і №6675, які передбачають скасування раніше введених і скритикованих вимог е-декларування для активістів-антикорупціонерів, обтяжливою податковою звітністю та публічного розкриття докладної фінансової інформації організаціями громадянського суспільства, загальний річний дохід яких перевищує 300 прожиткових мінімумів.

Як повідомлялося, Верховна Рада 23 березня 2017 року схвалила законопроект №6172, яким звільнила військовослужбовців рядових, сержантів і молодших офіцерів від обов'язку подавати е-декларації, але зобов'язала подавати е-декларації антикорупціонерів (керівників або членів вищого органу управління громадських об'єднань, які займаються діяльністю з протидії корупції), членів громадських рад при державних органах, кандидатів на виборні посади.

Президент України Петро Порошенко 10 липня 2017 року вніс в парламент пакет законопроектів щодо обмеження е-декларування для антикорупційних громадських організацій.

17 жовтня заступник голови адміністрації президента України Дмитро Шимків констатував, що на даний момент серед народних депутатів немає підтримки президентських законопроектів про публічну звітність громадських організацій, які передбачають скасування електронного декларування для членів антикорупційних неурядових громадських організацій.

26 лютого 2018 року керівник фракції "Блок Петра Порошенко" Артур Герасимов повідомив, що фракція БПП закликає народних депутатів до результативного голосування щодо президентських законопроектів про скасування електронного декларування громадських організацій (ГО) №6675 і №6674.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту – СБУ

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА