17:51 23.03.2018

Суд надав НАБУ доступ до документів ICU із купівлі євробондів ДТЕК у рамках розслідування щодо "Роттердам+"

2 хв читати
Суд надав НАБУ доступ до документів ICU із купівлі євробондів ДТЕК у рамках розслідування щодо "Роттердам+"

Солом’янський районний суд Києва надав Національному антикорупційному бюро (НАБУ) доступ до документів ICU Investment Management Ltd із купівлі в інтересах будь-яких осіб євробондів ДТЕК у період із березня 2015 року по квітень 2016 року і їх продажу з квітня 2016 до кінця 2017 року.

Відповідне рішення від 1 березня оприлюднено в Єдиному держреєстрі судових рішень.

Клопотання про надання доступу до документів ICU направлено НАБУ до суду в рамках розслідування справи про можливі зловживання під час затвердження формули "Роттердам+".

"У ході проведення досудового розслідування встановлено, що компаніями - ICU Investment Management Ltd., CIS Opportunities Fund SPC Ltd. та Global Opportunities Fund SPC Ltd., що входять до групи компаній ICU, де раніше працював голова НКРЕКП, у період із вересня 2015 року по травень 2016 року (період розроблення Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни (ОРЦ) електроенергії) на Ірландській фондовій біржі здійснювалось придбання цінних паперів, емітентом яких є DTEK Finance plc", - йдеться в судових матеріалах.

За даними НАБУ, після прийняття НКРЕКП Порядку формування прогнозної ОРЦ електроенергії (формули "Роттердам+") вартість куплених ICU євробондів ДТЕК зросла на 60%.

"Вищевказані факти можуть свідчити про те, що завдяки прийняттю головою та членами НКРЕКП постанови №289 вартість придбаних ICU Investment Management Ltd., CIS Opportunities Fund SPC Ltd. та Global Opportunities Fund SPC Ltd. єврооблігацій DTEK Finance plc. значно зросла, що дозволило невстановленим слідством особам, в інтересах яких діяла НКРЕКП, отримати надприбутки", - констатується в підготовлених НАБУ матеріалах.

Як повідомлялося, НАБУ підозрює членів НКРЕКП у змові в інтересах генкомпаній під час затвердження формули "Роттердам+".

НКРЕКП почало застосовувати новий порядок формування прогнозної ОРЦ на електроенергію з квітня 2016 року.

Групу ICU створено в червні 2006 року. Надає послуги з торгівлі цінними паперами, інвестиційно-банківські послуги, а також здійснює управління активами інститутів спільного інвестування.

Раніше співвласником і головою ради директорів групи була Валерія Гонтарева, яку за пропозицією президента Петра Порошенка парламент у червні 2014 року затвердив на посаду глави Національного банку України.

Після цього В.Гонтарева продала свою частку в ICU. Основними партнерами групи залишилися М.Пасенюк і К.Стеценко з частками 41,7%, а також Олександр Вальчишен і Володимир Демчишин (екс-міністр енергетики України), яким належить відповідно 6,58% і 9,99%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

Сирський обговорив ситуацію на полі бою із литовським колегою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА