10:04 27.03.2018

Суд розгляне скаргу адвоката на рішення ГПУ про призупинення розслідування справи щодо Саакашвілі

3 хв читати
Суд розгляне скаргу адвоката на рішення ГПУ про призупинення розслідування справи щодо Саакашвілі

Печерський районний суд Києва 6 квітня розгляне скаргу адвоката Міхеїла Саакашвілі Руслана Чорнолуцького на постанову прокурора Генеральної прокуратури України Ярослава Домбровського про призупинення розслідування виділеної в окреме провадження справи стосовно екс-президента Грузії в рамках процесу про "гроші Курченка".

Скаргу, яка була подана 15 березня, розгляне суддя Олеся Батрин, засідання розпочнеться о 12:00, повідомив він агентству "Інтерфакс-Україна".

"Протиправність зупинки "нового" кримінального провадження полягає в тому, що ні Саакашвілі, ні його захист не отримували нової підозри і фактично Саакашвілі не є учасником кримінального провадження, в рамках якого, зокрема, був направлений запит до Нідерландів про взяття зразків голосу в нього", - зазначає Р.Чорнолуцький.

Адвокат вважає, що такі дії Генпрокуратури України призведуть до "фактичного закриття" кримінального провадження стосовно М.Саакашвілі, на чому і наполягатиме його захист у подальшому, оскільки в діях екс-президента Грузії, на думку Р.Чорнолуцького, відсутні як подія, так і склад злочину.

Кримінальне провадження щодо М.Саакашвілі було зупинено 6 березня начальником відділу пріоритетних доручень департаменту міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури Ярославом Домбровським. Раніше, 22 лютого, справу стосовно М.Саакашвілі в рамках справи про "гроші Курченка" було виділено в окреме кримінальне провадження.

12 березня в Генпрокуратурі України підтвердили призупинення розслідування справи за підозрою М.Саакашвілі в скоєнні злочину, пов'язаного з діяльністю злочинної організації та сприяння учасникам такої організації, у зв'язку із запитом до Нідерландів про надання міжнародної правової допомоги в рамках цього слідства. При цьому досудове розслідування кримінального провадження стосовно його соратника Северіона Дангадзе триває.

Як повідомлялося, 5 грудня 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що М.Саакашвілі отримав через координатора київського обласного осередку "Руху нових сил" С.Дангадзе від бізнесмена Сергія Курченка, який наразі переховується у РФ, $500 тис. на свою діяльність в Україні.

М.Саакашвілі підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.15, ч.3 ст.28, ч.2 ст.256, ч.4 ст.110 Кримінального кодексу України: замах на злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою або злочинною організацією; сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності.

При цьому М.Саакашвілі, його соратники і адвокати називають цю справу сфабрикованою, а затримання С.Дангадзе незаконним. М.Саакашвілі стверджує, що взагалі не знайомий з С.Курченком, а аудіозаписи своїх розмов із бізнесменом-втікачем, як і їхню експертизу, називає фальсифікацією і підтасовуванням.

12 лютого М.Саакашвілі затримали в ресторані "Сулугуні" у центрі Києва неподалік від офісу його партії "Рух нових сил", після чого доправили до аеропорту "Бориспіль" і відправили на літаку до Польщі. Органи влади пояснили, що це було зроблено в рамках процедури реадмісії, оскільки М.Саакашвілі як особа без громадянства незаконно перебував на території України, до якої в'їхав у вересні 2017 року через Польщу, що супроводжувалося протистоянням його соратників із прикордонниками і правоохоронцями на кордоні.

Його адвокати вважають цю процедуру незаконною і оскаржують її як в українських правоохоронних та судових інстанціях, так і в ЄСПЛ.

24 лютого в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заступник генерального прокурора України Євген Єнін повідомив, що Генпрокуратура направила міжнародно-правове доручення правоохоронним органам Королівства Нідерланди, в якому просить взяти у М.Саакашвілі зразки голосу для розслідування в Україні кримінального провадження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА