16:02 27.03.2018

Голова ВСУ: Судді зазнають впливу й тиску, іноді "навіть маком і сіллю засівають"

2 хв читати
Голова ВСУ: Судді зазнають впливу й тиску, іноді "навіть маком і сіллю засівають"

Голова Верховного Суду України (ВСУ) Валентина Данішевська визнає існування спроб політичного та бізнес-впливу на суддів, а також намірів квазігромадськості тиснути на суд з метою ухвалення певних рішень.

"Звісно, є ця проблема, вона залишається. І я думаю, немає жодної країни, в якій не намагалися б політичні сили, різні бізнес-центри впливати на суд. У різних країнах суди захищаються від цього, і ми не виняток. У нас є проблеми, власне, з політичним впливом, є проблеми з впливом бізнес-груп, у нас є проблеми з впливом такої собі квазігромадськості, коли під виглядом громадськості до судів приходять озброєні люди і починають тиснути на суд або тримати суддю в кабінеті", - сказала голова Верховного Суду у вівторок на брифінгу в Києві.

Вона іронічно зауважила, що часом "бажання впливати доходить мало не до чаклування, навіть маком і сіллю засівають".

За словами В.Данішевської, Вища рада правосуддя вже висловлювала свою позицію, зокрема, щодо зняття охорони судів. "Вища рада правосуддя, ми в цілому й Рада суддів України ... розуміємо і відчуваємо ту межу між незалежністю судді, свавіллям, впливом на нього", - наголосила вона.

Голова Верховного Суду додала: "Щоб суддя був об'єктивним і незалежним, треба, щоб він, насамперед, нікого не боявся, щоб він був захищений так, щоб не було страху, що він оголосить рішення і не дійде додому. І про це має турбуватися держава загалом, це не питання лише суддів".

Говорячи про перші сто днів роботи суду, В.Данішевська розповіла, що з 15 грудня 2017 року суд отримав і продовжує отримувати справи від двох джерел - справи, які не розглянули вищі й попередній ВСУ, і нові справи, які надходили безпосередньо до нового Верховного Суду.

За її словами, Верховний Суд отримав 75 тисяч нерозглянутих справ і 29 тисяч нових справ. "Понад сто тисяч справ у нас зараз на руках, і їх необхідно розглянути", - сказала вона.

В.Данішевська уточнила, що близько 80 тисяч справ уже розподілені між суддями для розгляду.

Як повідомлялося, наприкінці листопада 2017 року головою ВСУ обрали В.Данішевську.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА