16:17 27.03.2018

МЕРТ закликає ЄС надати технічну підтримку в пошуку оптимальної моделі Нацпрограми розвитку кластерів

2 хв читати
МЕРТ закликає ЄС надати технічну підтримку в пошуку оптимальної моделі Нацпрограми розвитку кластерів

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) розпочало роботу над Національною програмою розвитку кластерів для підтримки наявних інноваційних ланцюгів доданої вартості, повідомляє прес-служба міністерства з посиланням на першого віце-прем'єр-міністра Степана Кубіва, який під час другого засідання Діалогу високого рівня Україна-ЄС закликав європейських колег надати технічну підтримку ЄС для пошуку оптимальної моделі такої програми.

"За сприяння з боку уряду на 2018 рік заплановано інтеграцію наявних кластерних ініціатив до Європейської платформи кластерної взаємодії, підтримку створення пілотних проектів у пріоритетних галузях промисловості. Серед таких ініціатив – дніпровський космічний кластер, кластерна ініціатива в автопромисловості в західній Україні", - цитує прес-служба С.Кубіва.

За словами першого віце-прем'єра, Україна активно переймає та адаптує найкращі практики ЄС щодо розвитку промисловості. Зокрема, розпочато активну фазу впровадження підходу смарт-спеціалізацій у пілотних областях разом зі Спільним дослідницьким центром Європейської комісії.

С.Кубів наголосив, що з березня 2017 року, коли відбулося перше засідання Діалогу в Брюсселі, Україна досягла істотного прогресу щодо усунення технічних бар'єрів у торгівлі з ЄС. Зокрема, завершено перехід від застарілої системи обов'язкової сертифікації продукції до системи оцінки відповідності згідно з технічними регламентами, ідентичними європейським.

Перший віце-прем'єр додав, що Діалог найближчим часом "відкриє двері" до укладення угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів. На його думку, одним із найбільш перспективних напрямів співпраці з країнами ЄС є автомобілебудування.

"75% електричних джгутів для автомобілів усієї Європи виготовляють в Україні. Кабельні мережі постачаються на заводи 11 країн ЄС, де комплектують моделі світових брендів. Також перспективні напрями співпраці – авіабудування та енергетичне машинобудування", - наголошується в прес-релізі міністерства.

Робота учасників Діалогу триватиме на рівні експертів за напрямами промисловості.

Як повідомлялося, в 2016 році Україна та ЄС ухвалили рішення про початок Діалогу високого рівня з промислових і регуляторних питань. У березні 2017 року в Брюсселі відбулося перше засідання Діалогу, в рамках якого засідали п'ять робочих груп: промисловість (автомобілебудування), малий і середній бізнес, космос, публічні закупівлі, технічні бар'єри в торгівлі та стандартизація.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА