20:46 27.03.2018

СБУ закрила в'їзд в Україну видвореним із Великої Британії 23 громадянам Росії, причетним до розвідслужб

2 хв читати

Служба безпеки України закрила в'їзд 23 громадянам Росії, причетним до розвідувальних служб РФ, яких видворили з Великої Британії у зв'язку з отруєнням колишнього співробітника ФСБ Росії Сергія Скрипаля та його дочки.

"Голова СБУ (Василь Грицак - ІФ) зазначив, що їхня (росіян - ІФ) діяльність є зухвалим знущанням над однією з ключових функцій дипломатичного представництва, визначених Віденською конвенцією про дипломатичні зносини 1961 року, - заохочення дружніх взаємовідносин між державами", - повідомляє прес-центр СБ України у вівторок увечері.

Акцентуючи увагу на досвіді України в протидії гібридній агресії РФ, В.Грицак наголосив, що російські розвідники під прикриттям дипломатів дедалі частіше вдаються до цинічних провокацій, спрямованих на підрив основ міжнародної стабільності та безпеки.

Як повідомлялося, 4 березня у Великій Британії біля торговельного центру в місті Солсбері через взаємодію з невідомою небезпечною речовиною постраждали колишній полковник ГРУ С.Скрипаль, який працював на британську розвідку, і його дочка Юлія. Вони перебувають у комі. За даними британського слідства, постраждалі були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новачок", розробленою в Росії.

Провину за отруєння британський прем'єр Тереза Мей поклала на Росію й оголосила про заходи, яких у зв'язку з цим буде вжито проти РФ.

Зокрема, Т.Мей оголосила, що Лондон вирішив вислати 23 російських дипломатів у зв'язку з отруєнням в Солсбері екс-офіцера ГРУ С.Скрипаля та його дочки.

Крім того, Велика Британія заморозить російські державні активи у разі, якщо буде доведено їх використання проти безпеки Сполученого Королівства, додала Т.Мей. Також вона заявила, що проти Росії може бути вжито "низку секретних заходів".

Т.Мей заявила, що в рамках заходів у відповідь проти Росії у зв'язку зі "справою Скрипаля" Лондон відкликає своє запрошення С.Лаврову відвідати країну з візитом у відповідь, яке було передано після візиту до Москви глави міністерства закордонних справ Великої Британії Бориса Джонсона.

Т.Мей заявила про посилення перевірок російських громадян і приватних літаків на кордонах королівства. "У відповідь на інцидент зі Скрипалем Велика Британія посилить митні перевірки і контроль приватних літаків", - сказала вона, виступаючи перед британськими парламентарями.

Росія всі звинувачення у зв'язку зі "справою Скрипаля" заперечує.

27 березня 22 держави оголосили про висилку російських дипломатів у зв'язку зі "справою Скрипаля". Рішення про видворення загалом 114 російських дипломатів прийняли 16 країн Європейського Союзу, а також США, Канада, Албанія, Македонія, Норвегія та Україна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА