12:00 02.04.2018

Парубій підписав постанови про відповідальність РФ за агресію проти України та про невизнання виборів у Криму

3 хв читати
Парубій підписав постанови про відповідальність РФ за агресію проти України та про невизнання виборів у Криму

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав дві постанови про відповідальність РФ за збройну агресію проти України та про невизнання легітимності виборів президента РФ у Криму.

"Підписав постанову №5463 парламенту про комплекс заходів практичної реалізації відповідальності Росії за збройну агресію проти України та постанову №8168-1 про заяву Верховної Ради про невизнання легітимності виборів президента Російської Федерації, проведених у Криму", - написав А.Парубій у понеділок у своєму мікроблозі в соцмережі Twitter.

Як повідомлялося, за постанову №5463 "Про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності РФ за збройну агресію проти України" 20 березня проголосували 229 народних депутатів у вівторок.

Цією постановою Верховна Рада рекомендувала президенту України Петру Порошенку забезпечити розробку єдиної узагальненої правової позиції України щодо реалізації міжнародно-правової відповідальності РФ за збройну агресію проти України.

Кабміну рекомендовано розробити методику визначення збитків і обсягу збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії РФ, а також розробити та внести до парламенту законопроект про реєстр фізичних і юридичних осіб, які постраждали від збройної агресії РФ.

Крім того, Верховна Рада рекомендувала Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України та Міністерству оборони створити єдину базу цих доказів, отриманих к результаті агресії Російської Федерації проти України, вчинення воєнних та інших злочинів проти людяності, що призвели до особливо тяжких наслідків. Парламент рекомендував Генпрокуратурі надавати Міжнародному кримінальному суду всі відповідні докази, матеріали та документи, необхідні для проведення розслідування зазначених злочинів, скоєних найвищими посадовими особами РФ та керівниками терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР".

Проект постанови №8168-1, якою Верховна Рада визнала протиправною організацію голосування в рамках виборів президента РФ в окупованому Росією Криму й не визнала легітимності цих виборів, на засіданні 22 березня підтримали 255 народних депутатів України.

У своїй заяві народні депутати наголошують, що результати незаконного голосування на виборах президента РФ у Криму та Севастополі є нікчемними і не мають жодних правових наслідків. "Вони (результати голосування - ІФ) також жодним чином не можуть свідчити або якимось чином бути використані як свідчення якоїсь зміни статусу тимчасово окупованих територій України - Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, визначеного Конституцією та законами України", - сказано в заяві.

Водночас народні депутати України наголошують, що значне обмеження виборчих прав громадян під час виборів президента в РФ, створення нерівних умов для кандидатів і відсутність справжнього вибору, про що наголошено в попередніх висновках БДІПЛ/ОБСЄ, а також неправомірне зарахування понад 1 млн голосів з окупованого Криму "істотно спотворюють результати голосування на виборах президента РФ загалом, закономірно піддаючи сумніву їх легітимність".

Верховна Рада також закликала міжнародну спільноту застосувати додаткові санкції проти РФ і персональні обмеження щодо осіб, причетних до організації та проведення незаконного голосування в Криму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА