10:03 03.04.2018

ВМС завершують опрацювання контракту на отримання двох патрульних катерів від США

2 хв читати
ВМС завершують опрацювання контракту на отримання двох патрульних катерів від США

 У командуванні Військово-морських сил ЗС України завершується опрацювання контракту на отримання двох патрульних катерів типу Island від уряду США та розпочинається його міжвідомче узгодження.

"Катери ми отримуємо безкоштовно, але їх транспортування, підготовка екіпажів та інші супутні витрати здійснюються коштом держави. Це перший випадок такої допомоги від іншої країни за відповідну оплату, тому на законодавчому рівні були певні складнощі з реалізацією в рамках чинного законодавства, але наразі такий шлях уже визначено, його буде реалізовано в рамках чинної угоди між урядом України та США", - наводить слова командувача ВМС ЗСУ віце-адмірала Ігоря Воронченка прес-центр Командування родом військ на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

В інформації зазначається, що американська сторона вже поінформована про готовність Міністерства оборони України до отримання патрульних катерів на запропонованих умовах. Наразі очікується повідомлення від США щодо термінів проведення завершальної конференції з розробки основних умов контракту, під час якої планується визначити остаточну вартість супутніх витрат, пов'язаних із переданням катерів, і терміни виконання робіт.

"Після підписання цього контракту розпочнеться безпосередній процес передання катерів, який, зокрема, передбачає підготовку особового складу, що проходитиме службу на патрульних катерах типу Island", - ідеться в повідомленні.

Як повідомлялося, про те, що США можуть передати Україні два патрульні катери типу Island, 9 березня 2017 року повідомив перший заступник командувача ВМС ЗСУ Андрій Тарасов. "Ми вийшли на фінішну пряму переговорів із цього питання", - сказав він тоді в ефірі одеського "7-го каналу". А.Тарасов наголосив, що катери перебувають у хорошому стані й цілком боєздатні.

Про те, що переговори про передання суден українській стороні тривають, повідомила 28 листопада 2017 року посол США в Україні Марі Йованович. "Ми продовжуємо працювати над питанням можливого передання двох патрульних суден класу Island в Україну", - сказала М.Йованович, виступаючи на Міжнародній конференції з морської безпеки в Києві.

Вона також зазначила, що сектор морської безпеки є пілотним проектом реформи всього оборонного сектора в Україні. М.Йованович додала, що НАТО продовжує підтримувати всі військово-морські операції в Україні.

Патрульні катери класу Island будувалися для Берегової охорони США. Мають водотоннажність 168 тонн, довжина катера - 34 м, ширина - 6,4 м. Розвиває швидкість до 29,5 вузла. Команда за нормативами США складається з 16 осіб, з них два офіцери. З озброєння катер має 25-мм гармату та два кулемети. У 2016 році два такі катери отримала Грузія.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА