20:33 04.04.2018

Через повінь на Дунаї біля Ізмаїла спливла міна вагою 480 кг

4 хв читати
Через повінь на Дунаї біля Ізмаїла спливла міна вагою 480 кг

В Одеській області через підйом води на річці Дунай спливла і зупинилася в районі елеватора в Ізмаїлі міна діаметром 77 см і вагою 480 кг часів Першої світової війни.

Як повідомив у середу на своїй сторінці у Facebook мер міста Ізмаїла Андрій Абрамченко, міна спливла напередодні, 3 квітня, на сотому кілометрі річки. Прилеглу до місця зупинки міни територію взяли під охорону.

"Близько 18:00 (у середу - ІФ) розпочнуться роботи з транспортування міни вгору за течією для її безпечного знищення", - написав він у Facebook, додавши, що поліція і Національна гвардія забезпечують зону безпеки в районі місця знищення боєприпасу.

Водночас, як повідомляє прес-служба Одеської обласної державної адміністрації, у Вилковому Одеської області рівень води в Дунаї все ще перевищує критичний, але на життєдіяльність міста це не впливає.

"У Вилковому поки що контрольована ситуація. Комунальники підсипають піском низинні частини міста та ремонтують дерев'яні помости, які частково постраждали від підтоплення. У населеному пункті створено резерв техніки й людей на випадок, якщо рівень води знову підвищиться. Також організовано обхід житлових будинків з метою моніторингу нових підтоплень і надання необхідної допомоги жителям міста", - цитує прес-служба ОДА слова директора департаменту з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Одеської облдержадміністрації Сергія Готка.

Загалом у роботах задіяні 18 комунальних працівників, чотири плавзасоби та дві одиниці техніки. Робота об'єктів життєзабезпечення і підвезення продуктів у місцеві магазини здійснюється у звичайному режимі.

Рівень води в річці Дунай у місті Вилковому станом на вечір середи перебуває на рівні 167 см, що на 12 см вище за критичний.

Як повідомлялося, станом на 6:00 2 квітня фактична позначка рівня води на Дунаї в районі Вилкового становила 175 см над нулем поста, що на 20 см вище за критичний рівень (155 см).

До цього 1 квітня Дунай підтопив третину території Вилкового. За інформацією голови Кілійської райради Павла Бойченка, в неділю вранці рівень води сягнув позначки 181 см над нулем поста. Ситуацію ускладнював вітер з моря швидкістю близько 20 м/с, через який піднялися високі хвилі. "Підтоплено близько 30% вулиць міста. В будинках води поки що немає. З продуктами харчування проблем немає. На випадок необхідності підготовлено місця для розміщення людей", - повідомив він.

Високим судноплавним рівнем води (максимумом норми) у Вилковому прийнято 152 см над нулем поста. При 155 см у місті розпочинається підтоплення низинних незаселених ділянок.

Раніше голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням виділити близько 117 млн грн на ремонт аварійних дамб і шлюзів на Дунаї в Одеській області.

У серпні 2017 року Одеська облдержадміністрація вже готувала документи з відновлення захисних споруд уздовж Дунаю. Тоді озвучувалася, що в разі паводку в небезпеці можуть опинитися 33 населені пункти, автодороги та сільгоспугіддя. Загальна площа ймовірного затоплення - 80 тис. га.

Захисні споруди Дунаю будувалися ще в 30-50-х роках ХХ століття. Переважно це земляні насипи, які з часом почали просідати. За даними обладміністрації, з 225 км дамби 115 км треба зміцнювати, а з 13 шлюзів-регуляторів половина потребує ремонту. Востаннє кошти на реконструкцію споруд виділяли з державного бюджету щонайменше чотири роки тому.

За попередніми підрахунками, повне відновлення захисних споруд Дунаю коштуватиме 790 млн грн.

У вересні 2013 року через безперервні дощі на півдні Одеської області прорвало дамбу на річці Когильник. Тоді ДСНС евакуювала близько 600 осіб. Багато сімей залишилися без осель, постраждала інфраструктурі.

Навесні 2013 року Одеська область уже порушувала питання про критичний стан захисних споруд Дунаю. Тодішній екс-глава нині ліквідованого Міністерства з надзвичайних ситуацій Віктор Балога просив екс-прем'єр-міністра України Миколу Азарова виділити 65 млн грн для проведення робіт із реконструкції дамби вздовж української ділянки річки Дунай, а також для ремонту кількох шлюзів, що перебувають в аварійному стані.

Практично таку саму суму (67 млн грн) уряд виділяв на ці роботи у 2010 році, коли главою МНС був Нестор Шуфрич.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА