07:40 05.04.2018

Конфлікт колективу та адміністрації "ArcelorMittal Кривий Ріг" розглянули в комітеті ВР і закликали до врегулювання спору

4 хв читати
Конфлікт колективу та адміністрації "ArcelorMittal Кривий Ріг" розглянули в комітеті ВР і закликали до врегулювання спору

Конфлікт між трудовим колективом і адміністрацією "ArcelorMittal Кривий Ріг" розглянули в комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення і закликали сторони до знаходження діалогу.

Як повідомляється в інформації профкому АКМР, 4 квітня представники спільного представницького органу профспілкових організацій, що діють на ПАТ "Криворізький гірничо-металургійний комбінат "ArcelorMittal Кривий Ріг" взяли участь в засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

До учасників засідання від імені 23-тисячного трудового колективу підприємства звернулася голова профкому ПО ПМГУ ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" Наталія Маринюк, яка очолює Спільний представницький орган, з проханням посприяти у вирішенні критичної ситуації, що склалася на ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг".

За її словами, трудовий колектив підприємства вимагає від роботодавця підвищення рівня заробітної плати, припинення політики скорочення робочих місць, дотримання соціальних гарантій. Також дуже гостро на підприємстві стоїть питання забезпечення безпечних умов праці. В наявності сотні звернень і скарг працівників підприємства. При цьому адміністрація підприємства не йде на соціальний діалог з трудовим колективом, через що в ньому наростають протестні настрої.

"28 жовтня 2005 року був укладений договір купівлі-продажу пакета акцій ВАТ "Криворіжсталь" між Фондом державного майна України і "МітталСтіл Німеччина ГмбХ" (MittalSteel Germany GmbH). Новий власник придбав прибуткове, високорентабельне містоутворююче підприємство з чисельністю персоналу понад 57 тисяч осіб, яке має стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Нині на підприємстві залишилося близько 23 тисяч чоловік і  зараз роботодавець продовжує здійснювати політику зменшення чисельності персоналу, що призводить до зростання інтенсивності праці. При цьому питома вага фонду заробітної плати в собівартості продукції постійно знижується. Тисячі працівників переводять до підрядних організацій. Соціальне напруження в трудовому колективі досягло критичної величини", - сказала голова комітету первинної організації профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України (ПО ПМГУ) "ArcelorMittal Кривий Ріг" Наталія Маринюк, яку цитує корпоративний профспілковий тижневик "Разом-Профінфо".

При цьому наголошується, що рівень зарплати робітників основних професій на ПАТ істотно нижче, ніж на інших підприємствах ГМК.

За словами Н. Маринюк, профком неодноразово звертався до адміністрації підприємства з пропозицією почати переговори з питання підвищення рівня зарплати, що прямо передбачено колективним договором, проте аж до теперішнього часу роботодавець ухиляється від проведення зазначених переговорів.

При цьому вона нагадала, що уповноважений представницький орган найманих працівників ПАТ прийняв рішення вступити в колективний трудовий спір з адміністрацією через невиконання нею низки вимог, в тому числі, непідвищення заробітної плати до EUR1 тис. з 1 квітня поточного року представниками трудового колективу "ArcelorMittal Кривий Ріг"

"Не дивлячись на те, що наразі спір не зареєстрований, спільний представницький орган профспілкових організацій ініціюватиме створення примирної комісії для проведення переговорів з керівництвом підприємства. Однак на сьогодні конфліктна ситуація вимагає втручання держави. З метою забезпечення соціальної справедливості на підприємстві і конструктивного соціального діалогу, спільний представницький орган профспілкових організацій, що діють на ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", просить державні органи допомогти у вирішенні ситуації", - йдеться в інформації профкому з посиланням на її голову.

Як повідомлялося, на конференції трудового колективу 27 березня поточного року були затверджені вимоги, зокрема, про підвищення заробітної плати до EUR1 тис. з 1 квітня поточного року, забезпечення безпечних умов роботи і не допущення необґрунтованого скорочення робочих місць.

Наступного дня після конференції затверджені вимоги були офіційно передані адміністрації через канцелярію підприємства.

Голова профкому ПО ПМГУ "ArcelorMittal Кривий Ріг" Н. Маринюк у зверненні до працівників підприємства закликала адміністрацію сісти за стіл переговорів з профспілками.

"Наша мета - домогтися підвищення зарплати для всіх працівників, збереження робочих місць і безпечних умов праці, виконання інших вимог, оскільки, зважаючи на настрої трудового колективу, тільки так можна зняти соціальну напруженість, не доводити ситуацію до страйку. Ми неодноразово пропонували і зараз пропонуємо адміністрації сісти за стіл переговорів і шляхом конструктивного діалогу знайти взаємоприйнятні рішення всіх проблемних питань і забезпечити виконання тих вимог, які були висунуті трудовим колективом", - йшлося раніше в зверненні глави профкому, яка при цьому констатувала, що "адміністрація ухиляється від переговорів".

Також повідомлялося, що представники трудового колективу "ArcelorMittal Кривий Ріг" на мітингу 14 березня 2018 року вимагали від власника підприємства підвищення середньої заробітної плати до EUR1 тис. у гривневому еквіваленті з 1 квітня 2018 року, збереження робочих місць і забезпечення безпечних умов праці.

У свою чергу, генеральний директор меткомбінату Парамжіт Калон на явочному рапорті для керівників підрозділів комбінату 7 березня заявив про намір підвищити зарплати працівникам у межах щорічного їх перегляду. При цьому прес-служба уточнила, що "в будь-якому випадку зростання зарплати буде здійснено з урахуванням українського ринку праці, інфляції, власних витрат на виробництво, собівартості продукції, прогнозів цін на світових ринках металопродукції та інших факторів, які вимагають аналізу і прийняття зваженого рішення" .

ArcelorMittal володіє в Україні найбільшим гірничо-металургійним комбінатом "ArcelorMittal Кривий Ріг" і низкою малих компаній, зокрема, ПАТ "ArcelorMittal Берислав".

Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 млрд грн при стартовій ціні 10 млрд грн, після чого меткомбінат був перейменований в "Mittal Steel Кривий Ріг", пізніше - в " ArcelorMittal Кривий Ріг ".
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА