20:19 05.04.2018

У Білорусі визначили ознаки "дармоїдів"

3 хв читати
У Білорусі визначили ознаки "дармоїдів"

Уряд Білорусі своєю постановою №239 затвердив положення про порядок зарахування працездатних громадян до не зайнятих у економіці, а також порядок формування та ведення бази таких громадян. Зокрема, згідно з положенням, до працездатних громадян, які не зайняті в економіці, зараховують працездатних громадян Білорусі, іноземних громадян та осіб без громадянства (що отримали дозвіл на постійне проживання), які не здійснюють трудову, підприємницьку, ремісничу, творчу, навчальну або іншу діяльність.

Водночас із числа працездатних громадян, не зайнятих в економіці, вилучають громадян, зайнятість яких з об'єктивних причин скрутна або неможлива. Зокрема, до працездатних громадян, не зайнятих в економіці, не належать інваліди, матері, які виховують дитину до 7 років, дитину-інваліда до 18 років, трьох і більше неповнолітніх дітей, пенсіонери, зареєстровані як безробітні, та особи, які втратили роботу із поважних причин (протягом шести місяців з дати звільнення), які відбувають покарання або перебувають на примусовому лікуванні.

Також згідно з постановою Міністерству з податків і зборів доручено забезпечити передання Міністерству праці та соціального захисту майнових прав на програмне забезпечення, пов'язане зі збиранням і переданням інформації від державних органів та інших організацій про участь громадян у фінансуванні державних витрат.

Власником бази даних працездатних громадян, не зайнятих в економіці, визначено Мінпраці.

До бази даних внесено таку обов'язкову інформацію про громадянина: ідентифікаційний номер; прізвище, власне ім'я, по батькові російською мовою; дата народження; стать; громадянство; дані про реєстрацію за місцем проживання (місцем перебування; вид, серія та номер документа, що посвідчує особу.

Базу даних буде інтегровано в загальнодержавну автоматизовану інформаційну систему державних інформаційних систем і ресурсів.

Як повідомлялося, раніше в Білорусі діяв декрет №3 "Про запобігання соціальному утриманству", згідно з яким було встановлено обов'язок громадян республіки, які постійно проживають у країні іноземних громадян, осіб без громадянства, які не брали участі у фінансуванні державних витрат або брали участь у такому фінансуванні менше 183 календарних днів ( півроку - ІФ), зі сплати збору в розмірі 20 базових величин.

Ухвалення цього декрету викликало активний протест з боку населення Білорусі. Так, в лютому і березні минулого року великими містами країни пройшли не санкціоновані владою так звані "марші недармоїдів", після чого дію декрету було призупинено.

Наприкінці січня поточного року президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав декрет №1, згідно з яким передбачено скасування "дармоїдського" збору із безробітних. Згідно з нормами нового декрету, збір на фінансування державних витрат з працездатних непрацюючих громадян не стягуватиметься. При цьому особи, що раніше визнавалися платниками цього збору, звільнені від його сплати.

Передбачено, що з 1 січня 2019 року такі особи здійснюватимуть оплату субсидованих державою послуг з їх повною вартістю. Конкретний перелік таких послуг було доручено визначити уряду до 1 квітня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА