08:47 06.04.2018

Екс-перекладач Каддафі розповів деталі щодо фінансування кампанії Саркозі

3 хв читати
Екс-перекладач Каддафі розповів деталі щодо фінансування кампанії Саркозі

Під час візиту Ніколя Саркозі до Лівії Муаммар Каддафі заявив, що був би радий, якби його друг став президентом Франції. Після цього політики домовилися про виділення на кампанію Саркозі € 20 млн, розповів екс-перекладач Каддафі

Міфтах Міссурі, колишній перекладач Муаммара Каддафі, повідомив про те, що стосовно фінансування першої президентської кампанії Ніколя Саркозі європейський політик і лівійський лідер домовилися ще за два роки до виборів у Франції, в 2005-му. Про це Міссурі розповів в інтерв'ю телеканалу RT.

За його даними, в цей період Саркозі, який тоді обіймав посаду міністра внутрішніх справ Франції, відвідав Лівію з візитом. "Саркозі сказав, що збирається балотуватися в президенти в 2007 році. Лівійський лідер відповів йому, що це радісна новина, і було б добре, якби друг Лівії і його особистий друг став президентом Франції", - сказав екс-перекладач Каддафі, зазначаючи, що тоді ж лідер Джамахірії пообіцяв французькому політику "всіляку підтримку і допомогу".

Після цього, як уточнив Міссурі, відбулася зустріч, на якій були присутніми представники передвиборного штабу Саркозі і лівійські чиновники. Коли саме і де відбулися ці переговори співрозмовник телеканалу не пояснив, підкресливши проте, що саме під час них було складено документ, в якому "містилося прохання до лівійського керівництва виділити € 50 млн в якості підтримки передвиборної кампанії кандидата в президенти (Франції Ніколя) Саркозі". Надалі це прохання, за словами екс-перекладача Каддафі, було передано до лівійського лідера, проте той у відповідь "розпорядився зменшити суму (підтримки для Саркозі) до € 20 млн", розповів Міссурі.

Пізніше лівійський лідер, за його даними, "неодноразово під час телевізійних інтерв'ю визнавав", що фінансував передвиборчу кампанію президента Франції і навіть особисто говорив про це своєму перекладачеві. "Каддафі <...> одного разу сказав мені:"Я пожертвував (на кампанію Саркозі) € 20 млн", - розповів співрозмовник телеканалу.

Раніше про це також говорив французько-ліванський бізнесмен Зіяд Такіддін. Він, як писала раніше Le Monde, у листопаді 2016 року стверджував, що з кінця 2006 року до початку 2007 року "перевіз готівкою з Тріполі в Париж" € 5 млн. Ці кошти, за словами підприємця, були передані самому Саркозі і Клод Геану, який обіймав на той час посаду глави його штабу.

Крім цього, підтвердження того, що президентська кампанія Саркозі 2007 року фінансувалася лівійським керівництвом, також були знайдені в записах екс-міністра нафти Лівії Шукрі Мухаммада Ганема (він загинув у квітні 2012 року в Відні в той період, коли Лівія була охоплена заворушеннями; згодом його записи розбирали і відновлювали французькі слідчі). Крім того, щодо переведення коштів французькому політику від Каддафі раніше заявляв екс-фінансист лівійського лідера Бехір Салех.

У Франції з 2013 року ведеться розслідування відповідної справи. Сам Саркозі всі звинувачення з цього провадження заперечував. 20 березня колишнього президента Франції в рамах цієї справи взяли під варту і вперше допитали. Наступного дня йому пред'явили обвинувачення у фінансових махінаціях і отриманні грошей від Муаммара Каддафі. 22 березня Саркозі вкотре назвав ці обвинувачення "брехнею".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА