10:39 12.04.2018

Працівники ГПУ та СБУ проводять обшуки в головному офісі "Укрзалізниці"

2 хв читати
Працівники ГПУ та СБУ проводять обшуки в головному офісі "Укрзалізниці"

Співробітники Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України (СБУ) за сприяння департаменту безпеки ПАТ "Укрзалізниця" проводять обшуки в головному офісі останнього за адресою: Київ, вул. Тверська, 5.

Згідно з повідомленням прес-служби компанії, слідчі дії проводяться за раніше відкритими кримінальними провадженнями.

"Керівництво ПАТ "Укрзалізниця" створює всі необхідні умови для роботи представників правоохоронних органів та наголошує на своїй зацікавленості у викоріненні будь-яких протиправних явищ у роботі компанії", - повідомляє прес-служба.

У свою чергу в Генпрокуратурі агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що обшуки відбуваються у рамках кримінальних проваджень, відкритих у травні 2017 року.

Водночас відділ зв'язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури уточнив, що обшуки проводяться у рамках кримінальних проваджень за фактами заволодіння грошовими коштами, які призначалися на ремонт дизель-поїздів, які використовують під час приміських перевезень.

У зазначених кримінальних провадженнях повідомлено про підозру 14 посадовим особами, зокрема трьом представникам керівного складу департаментів "Укрзалізниці", чотирьом керівникам афілійованих підприємств, сімом посадовим особам залізниці та її філій інших рівнів.

Досудовим слідством, окрім іншого, встановлено, що керівники Дніпропетровського тепловозоремонтного заводу (ДТРЗ) за попередньою змовою з керівництвом регіональних філій Львівської залізниці, Південної залізниці за безпосередньої участі керівництва ПАТ "Укрзалізниця" із залученням низки фіктивних підприємств, знаючи, що роботи з модернізації дизельних двигунів М756 на ДТРЗ не проводилися, склали низку завідомо неправдивих офіційних документів про начебто здійснення ремонту (модернізації) дизельних двигунів, що стало підставою для перерахування понад 70 млн грн із рахунків ПАТ "Укрзалізниця" на рахунки ДТРЗ, у подальшому перерахованих фіктивному підприємству.

Колишні керівники ДТРЗ, яким повідомлено про підозру, визнали, що зазначені операції були безтоварні.

"Вчинення цього злочину стало можливим у зв'язку з тим, що працівники ПАТ "Укрзалізниця", усупереч вимогам правовстановчих документів підприємства, прийняли рішення про можливість укладення таких договорів філіями без отримання письмового дозволу ПАТ", - зазначає Генпрокуратура.

Встановлено, що ремонтні роботи виконувалися переважно на територіях депо, де експлуатують зазначені дизель-поїзди.

Під час обшуку планується вилучити оригінали протиправних рішень ПАТ "Укрзалізниця", матеріали щодо погодження змін до фінансових планів регіональних філій, які уможливили скоєння згаданого злочину, документи стосовно руху коштів.

"Необхідно наголосити: незважаючи на заяви посадових осіб ПАТ "Укрзалізниця" про зацікавленість у викоріненні протиправних явищ у роботі компанії, здійснення вказаної слідчої дії зумовлене ненаданням у повному обсязі запитуваних документів і тривалим перешкоджанням керівництвом афілійованого підприємства ПАТ "Укрзалізниця" - ДТРЗ - проведенню перевірки на дотримання законодавства органами Державної фіскальної служби України згідно з ухвалою суду", - заявляють у Генпрокуратурі.

Досудове розслідування триває. Воно перебуває на постійному контролі керівництва Генеральної прокуратури України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА