16:29 13.04.2018

Рішення КС 2012 року допоможе захистити від кримінальної відповідальності громадських активістів у разі проблем із е-декларуванням

3 хв читати
Рішення КС 2012 року допоможе захистити від кримінальної відповідальності громадських активістів у разі проблем із е-декларуванням

Рішення Конституційного Суду України від 2012 року надасть змогу громадським активістам уникнути кримінальної відповідальності у разі проблем із електронним декларуванням, повідомив заступник глави Адміністрації президента України Дмитро Шимків.

"Нехай це не ідеальне рішення, але вихід є - рішення Конституційного Суду від 2012 надасть можливість захистити від кримінальної відповідальності громадських активістів у разі будь-яких випадків із електронного декларування", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

Він нагадав, що в рішенні Конституційного Суду від 20 січня 2012 року йдеться, що положення ч.1, ч.2 ст.32 Конституції України (про заборону втручання в особисте і сімейне життя громадянина, окрім випадків, передбачених Конституцією України. Заборона на збір, зберігання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, окрім випадків національної, економічної безпеки і прав людини) та ч.2, ч.3 ст.34 Конституції України (право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію, яка може бути обмежена законом в інтересах національної безпеки або для захисту репутації або для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя) слід розуміти так: конфіденційною є інформація про особисте та сімейне життя особи, а саме будь-які відомості та/або дані про відносини немайнового та майнового характеру, пов'язані з особистістю і членами її сім'ї, окрім передбаченої законом, коли інформація, що стосується особи, яка обіймає посаду, пов'язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень.

Згідно з цим рішенням КС, збір, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди державою, органами місцевого самоврядування, юридичними або фізичними особами є втручанням в її особисте та сімейне життя. "Таке втручання допускається винятково у випадках, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини", - зазначено в рішенні Конституційного Суду України.

Як повідомлялося, 3 квітня 2018 року Верховна Рада України відхилила в першому читанні президентський законопроект №6674 і депутатський законопроект №627, які пропонували скасувати для громадських активістів е-декларування.

Також народні депутати відмовилися включити до порядку денного сесії низку законопроектів щодо скасування зобов'язання подавати електронні декларації представниками антикорупційних громадських організацій, аналогічні тим, які перед цим відхилили. Зокрема, народні депутати не дали достатньої кількості голосів (226 голосів) для включення до порядку денного законопроектів №№ 8120 і 8120-1, автори яких пропонували відкласти на рік і до липня поточного року відповідно подання е-декларації для цієї категорії громадян.

Не набрав також необхідної кількості голосів для включення до порядку законопроект № 8209-1, згідно з яким запропоновано скасувати зобов'язання подавати е-декларації для антикорупціонерів.

Таким чином Верховна Рада завершила розгляд питання подання е-декларацій представниками громадських організацій, не прийнявши жодного рішення.

Як повідомлялося, Верховна Рада 23 березня 2017 року схвалила законопроект №6172, згідно з яким звільнила військовослужбовців рядових, сержантів і молодших офіцерів від обов'язку подавати е-декларації, але зобов'язала подавати е-декларації антикорупціонерів (керівників або членів вищого органу управління громадських об'єднань, які займаються діяльністю з протидії корупції), членів громадських рад при державних органах, кандидатів на виборні посади.

Президент України Петро Порошенко в липні 2017 року вніс до парламенту пакет законопроектів щодо обмеження е-декларування для антикорупційних громадських організацій.

Однак 17 жовтня 2017 року заступник голови Адміністрації президента України Дмитро Шимків констатував, що на сьогодні серед народних депутатів немає підтримки президентських законопроектів про публічну звітність громадських організацій, які передбачають скасування електронного декларування для членів антикорупційною неурядовою громадських організацій.

16 березня в рекомендаціях, опублікованих на сайті Венеціанської комісії, зазначалося, що Венеціанська комісія спільно з БДІПЛ/ОБСЄ рекомендують Україні скасувати подання е-декларацій активістами-антікоррупіцонерамі до 1 квітня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА