17:54 13.04.2018

Російські розвідслужби стежили за родиною Скрипаля мінімум п'ять років, стверджують у Лондоні

3 хв читати
Російські розвідслужби стежили за родиною Скрипаля мінімум п'ять років, стверджують у Лондоні

Співробітники російських розвідслужб вели спостереження за родиною екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля, як мінімум, п'ять років, йдеться в листі радника британського прем'єра Терези Мей з національної безпеки Марка Седуїлла генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу.

З листа, оприлюдненого "з метою боротьби з російською дезінформацією", випливає, що "кіберспеціалісти з російського ГРУ" зламували електронну пошту дочки С.Скрипаля Юлії, яка також зазнала нападу із застосуванням отруйної речовини, приблизно з 2013 року або ще раніше.

"З високим ступенем ймовірності російські розвідслужби розглядали, як мінімум, кілька перебіжчиків як законні цілі для вбивства. Ми маємо інформацію, що вказує на інтерес російських спецслужб до Скрипаля ще з 2013 року, коли кіберспеціалісти ГРУ атакували акаунти електронної пошти Юлії Скрипаль", - повідомляється в листі.

Крім того, згідно з відомостями британської розвідки, російські фахівці тестували ефективність "Новачка" на дверній клямці у рамках секретної програми під кодовою назвою "Фоліант".

Метою програми, стверджують у Лондоні, було тестування "способів доставки хімічних бойових речовин, а також тренування персоналу зі спецпідрозділів із застосування цієї зброї". Програма, за відомостями британських спецслужб, була заснована в 2000-х роках.

"Дуже малоймовірно, що будь-яка з колишніх радянських республік, за винятком Росії, після здобуття незалежності займалася руйнівною програмою хімічної зброї", - стверджує М.Седуїлл в листі генсеку Північноатлантичного альянсу, наголошуючи, що Лондон також сумнівається у можливості розробити "Новачок" непов'язаними з державами сторонами, зокрема й кримінальними угрупованнями.

У листі йдеться, що "Новачок" з найбільшою часткою ймовірності, був розроблений у лабораторії філії Державного науково-дослідного інституту органічної хімії і технології в місті Шихан поблизу Волгограда.

Також у листі М.Седуїлл визнає, що "аналіз не дозволяє ідентифікувати країну або лабораторію, де було вироблено речовина, використану в цьому нападі". Далі він уточнює, що висновки про походження речовини Лондон зробив на підставі інформації із "надійних відкритих джерел", а також розвідувальних даних.

У ньому наголошується, що "лише у Росії були технічні способи, досвід і мотив" здійснення цієї атаки.

"Російська держава і раніше виробляла речовини типу "Новачок" і може бути все ще здатною на його виробництво", йдеться в листі.

Напередодні експерти ОЗХЗ підтвердили, що С.Скрипаля отруїли "Новачком". У їхній заяві не наведено назву речовини, але експерти вказують на правильні висновки Лондона, що означає їхню згоду з тим, що в нападі було використано цю речовину.

Результати аналізів біологічних зразків і зразків навколишнього середовища, зроблені обраними ОЗХЗ лабораторіями, підтверджують висновки Великобританії про хімічну речовину токсичної дії, яку використовували в Солсбері і від якої серйозно постраждали кілька людей", - зазначалося в заяві експертів ОЗХЗ.

4 березня колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію госпіталізували в британському місті Солсбері у критичному стані після взаємодії з невідомою речовиною.

12 березня прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила в парламенті, що їх отруїли нервово-паралітичною речовиною типу "Новачок", розробленою у Росії. У Москві рішуче відкинули ці обвинувачення, нагадавши, що всю хімічну зброю РФ знищила в 2017 році під контролем Організації із заборони хімічної зброї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Єрмак переконаний, що у списку Time мають бути герої, які загинули за Україну і свободу

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА