12:08 16.04.2018

Аваков: Миротворча місія може стати одним із дієвих механізмів реінтеграції Донбасу

3 хв читати
Аваков: Миротворча місія може стати одним із дієвих механізмів реінтеграції Донбасу

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає реальним мирне повернення окупованих територій Донбасу з використанням тактики "дрібних кроків", одним із дієвих механізмів може стати миротворча місія.

"За поточного розвитку подій не можемо планувати військову операцію щодо повернення окупованих територій без ризику повномасштабного зіткнення з армією РФ. Це факт. Тому президент Порошенко говорить про миротворчу місію, "блакитні каски". Це один із механізмів, який може бути дієвим", - сказав А.Аваков в інтерв'ю інтернет-виданню "Українська правда", оприлюдненому в понеділок.

При цьому він вказав на неприйнятність того, щоб "патрулі "блакитних касок" ходили Горлівкою нарівні з патрулями російської маріонетки Захарченка".

Говорячи про те, якою саме має бути миротворча місія, глава МВС сказав: "Ідеальна миротворча місія? Зайшли миротворці, всі російські пішли, будь-які воєнізовані групи на чолі з маріонетковими урядами Плотницьких, Захарченка, чи хто там зараз, пішли з росіянами".

За його словами, після приходу миротворців на окупованій території мають з'явитися органи української юстиції. "З нашої сторони має зайти якийсь громадянин з українським прапором - українська юстиція. Він заходить до найближчої райради, ставить там український прапор і проводить вибори до місцевих рад за українським законом. Таким чином, ми маємо можливість поставити легітимну владу, обрану за нашим законодавством", - розповів міністр про свою ідею.

А.Аваков звернув увагу, що його план повернення окупованих територій сходу країни полягає у використанні "тактики дрібних кроків, яким аплодують усі".

"Я не вважаю, що реінтегрувати можна одразу всю територію окупованого Донбасу. "Блакитних касок" стільки немає - на всю територію. Тому я пропоную, умовно кажучи, взяти спочатку окремо Горлівку або Новоазовський район. План такий: заходять миротворці і встають на межі умовного міста Горлівка або сільського Новоазовського району. Межу з окупованою територією одразу беруть під контроль і "блакитні каски", і українські прикордонники. Всередину цієї території, що повернулася в Україну, заходять органи української юстиції та проводять вибори за нашим законом", - пояснив він.

За словами глави МВС, на основі обраних за українським законом органів і представників державної влади України необхідно сформувати перехідну адміністрацію. "Туди має прийти центральна влада разом з українськими поліцейськими силами. Після цього Україна має ухвалити закон про амністію. Він має стосуватися абсолютно всіх, окрім тих, у кого на руках кров, хто вбивав наших солдатів, брав участь у репресіях проти мирного населення", - переконаний А.Аваков.

Крім того, наголосив він, необхідно буде ухвалити і закон "про колаборантів". "Суть дуже проста: нам потрібно визначити, який ступінь погодження. Чи є ступінь твоєї співпраці з окупаційною владою критичним, чи в тебе були такі обставини, що ти не заслуговуєш на осуд, а у низці випадків - незважаючи на дії - заслуговуєш на суспільне пробачення?", - пояснив міністр.

Згодом, за його словами, необхідно буде вирішувати питання з "перехідним статутом" територій із можливим залученням міжнародних фондів, відновлювати інфраструктуру та рівень життя людей.

В подальшому, як вважає глава МВС, аналогічна процедура повторюється в інших районах окупованого Донбасу.

А.Аваков переконаний, що якщо реалізувати тактику "дрібних кроків", то поступово Україна зможе "вийти на ситуацію, коли українські прикордонники стоять на кордоні України та Росії, повністю забезпечуючи контроль. Разом із ними стоять "блакитні каски", про які домовляється Порошенко".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА