13:46 16.04.2018

Україна залишить у Великому договорі положення щодо кордонів, ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і визнання мов нацменшин

2 хв читати
Україна залишить у Великому договорі положення щодо кордонів, ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і визнання мов нацменшин

Україна має намір залишити в силі положення Великого договору з РФ у питанні визначення кордонів, усунення наслідків Чорнобильської катастрофи та визнання мов національних меншин, заявляє представник президента України в парламенті Ірина Луценко.

"Розділ договору про дружбу, співробітництво і партнерство, в якому сказано про міжнародно визнані кордони України. Крим - це територія України, неконтрольовані 400 км - це межі України. І ми хотіли б цей розділ залишити в обов'язковому порядку", - сказала вона журналістам у понеділок у Києві.

"Є розділ, де спільно з Російською Федерацією потрібно здійснювати заходи щодо Чорнобильської катастрофи. Це спільна відповідальність... Тому цей розділ договору денонсувати не потрібно", - додала представник президента.

І.Луценко зазначила також, що має залишитися розділ договору, в якому йдеться про підтримку та визнання мов національних меншин.

За словами представника президента у ВР, не йдеться про денонсацію в цілому договору з Росією.

Як повідомлялося, 2 квітня президент України Петро Порошенко заявив, що внесе до Верховної Ради України законопроект про негайне одностороннє припинення дії окремих положень договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Росією в частині, в якій дія цього договору є несумісною з національними інтересами держави та реалізацією нашого права на самооборону.

Пізніше він пояснив, що час денонсувати низку положень договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією настало після офіційного введення в українські та міжнародні документи визначення "російська агресія".

"Ні у 2014, ні у 2015, ні навіть у 2016 році загальновизнаного визначення "російська агресія" в міжнародних документах не було. Всі сором'язливо говорили, що це конфлікт на сході України ... громадянська війна або щось інше. Все це йшло у форматі російської гібридної війни. Й лише у 2017-2018 роках у міжнародні документи, насамперед після ухвалення закону про реінтеграцію Донбасу, ввійшов офіційний термін "російська агресія": і в українське законодавство, і в міжнародні документи", - сказав президент.

П.Порошенко наголосив, що саме тому Україна сьогодні має право призупинити норми про стратегічне партнерство, про військове співробітництво, про військово-технічне співробітництво та "багато інших норм, які на сьогодні не є інтересом України".

Президент України зазначив, що юридично країна повинна мати підстави відповідно до статті 51 Статуту ООН для призупинення низки статей угоди, тим паче, якщо країна є об'єктом агресії.

"Але твердо залишаються норми про суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України про міжнародно визнані кордони, зафіксовані в цьому договорі. Те, що на сьогодні обов'язково працює на нас, воно залишиться", - сказав президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА