17:49 16.04.2018

Адвокати судді Підберезного наполягають на відкритті провадження у зв'язку з провокацією підкупу з боку керівника САП

4 хв читати
Адвокати судді Підберезного наполягають на відкритті провадження у зв'язку з провокацією підкупу з боку керівника САП

Адвокати глави Кіровського райсуду Дніпра Геннадія Підберезного просять Національне антикорупційне бюро і Генеральну прокуратуру належним чином відреагувати на подані ними раніше заяви про вчинення злочину у вигляді провокації підкупу їхнього клієнта з боку керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

На прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у понеділок адвокат Г.Підберезного Таміла Ульянова нагадала, що її підзахисного обвинувачують у скоєнні тяжкого злочину - давання хабара Н.Холодницькому. При цьому, за її словами, низку фактів за цією справою було приховано.

"Хочу звернутися до генерального прокурора України та директора НАБУ: наші сьогоднішні заяви ми просимо вважати заявою про злочин, вчинений заступником генерального прокурора - керівником САП Назаром Холодницьким, і в черговий раз вимагаємо внести ці заяви до ЄРДР", - сказала вона.

У свою чергу адвокат Володимир Тимошенко розповів, що Н.Холодницький неправильно подав інформацію: він стверджував, що йому запропонували хабар, тоді як йшлося саме про провокацію хабара.

"Все було з точністю до навпаки. Це Назар Іванович (Холодницький - ІФ) сказав, що він готовий закрити провадження стосовно такої і такої особи, якщо ви дасте мені $300 тисяч... Підберезний не розумів, це провокація, пропозиція брати участь у передачі або отримання", - сказав адвокат.

Він наголосив, що затримання відбулося 21 вересня, тоді як 19 вересня Г.Підберезний на ім'я генпрокурора написав заяву про те, що у колишніх суддів його суду Н.Холодницький вимагає хабар у розмірі $300 тисяч. За словами В.Тимошенка, на цього листа реакції не було.

"Виявляється, жертвою провокації стає він (Підберезний - ІФ). Його особистого інтересу у врученні цієї суми не було", - сказав адвокат.

"Ми розуміємо, що є провокація щодо суддів і Підберезного і пишемо дві заяви про злочин - до НАБУ і до СБУ. Ми повідомляємо до НАБУ і до СБУ про кримінальний злочин за ст. 370 - провокація одержання неправомірної вигоди, а також завідомо неправдиве повідомлення про злочин", - заявив адвокат.

За його словами, НАБУ і СБУ відповіли, що вони не побачили складу злочину і передали матеріали до Генпрокуратури, яка, у свою чергу, надала аналогічну відповідь.

Адвокат наголосив, що законодавство не передбачає відмови внесення інформації про злочин до ЄРДР.

Після цього, як зазначив В.Тимошенко, адвокати звернулися до Печерського районного суду Києва, який відмовив у задоволенні скарги на відмову відкрити провадження.

"Ми використовували всі можливі правоохоронні важелі... Нам усі відмовили. І через п'ять місяців виявилося, що НАБУ веде своє провадження і прослуховує Холодницького... Просимо розглядати нашу заяву як продовження (спроб - ІФ) прорватися до тих, від яких залежить внесення до ЄРДР заяви про злочини", - підсумував адвокат.

Він також звернув увагу на те, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав неприпустимими докази, зібрані на підставі провокації.

Як повідомлялося, 21 вересня прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган повідомила, що Генеральна прокуратура спільно з СБУ затримала двох суддів, які запропонували Н.Холодницькому неправомірну вигоду в розмірі $300 тис.

За її словами, голову Кіровського районного суду м. Дніпро і суддю цього суду затримали після передання першої частини неправомірної вигоди в розмірі $50 тис. Хабар Н.Холодницькому вони пропонували за закриття щодо судді кримінального провадження та можливості для неї уникнути кримінальної відповідальності.

"Особливої уваги заслуговує той факт, що служитель Феміди, перебуваючи під слідством, вчинила новий кримінальний злочин, не беручи до уваги те, що стосовно неї судом застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту із носінням електронного засобу контролю, так званий "електронний браслет", і забороною відлучатися з населеного пункту, в якому вона проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду", - написала Л.Сарган на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За її словами, дії суддів кваліфіковано за ч.4 ст.369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України, яка передбачає позбавлення волі на термін до 10 років із конфіскацією майна. Наразі ведеться досудове розслідування і вирішуються питання обрання затриманим міри запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

22 вересня Вища рада правосуддя (ВРП) дала згоду на утримання під вартою судді Кіровського райсуду м. Дніпро Геннадія Підберезного, якого було затримано під час передання частини неправомірної вигоди Н.Холодницькому.

При цьому Вища рада правосуддя повернула Генпрокуратурі подання про надання згоди на утримання під вартою судді Кіровського районного суду м. Дніпропетровська Наталії Овчаренко, яку, за інформацією ВРП, вже звільнено з посади судді на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України та втратила статус судді".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА