14:05 17.04.2018

Українці щороку вживають на 6 кг менше рекомендованої норми риби

2 хв читати
Українці щороку вживають на 6 кг менше рекомендованої норми риби

Обсяг споживання риби в Україні становить близько 14 кг на людину на рік, що на 6 кг менше рекомендованої Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) норми, повідомив генеральний директор асоціації "Українських імпортерів риби і морепродуктів" Дмитро Загуменний.

"За чисельності населення в Україні 35 млн осіб, на кожного українця припадає в середньому 9-14 кг риби на рік. У світі ж цей показник перевалив 20 кг на людину на рік", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна " у вівторок.

За його словами, в Японії цей показник досягає 65 кг, у країнах Північної Америки - 24 кг, ЄС - 21 кг; постійно зростає споживання риби в Китаї.

"Українці споживають дуже мало риби. Останні 30 років в світі простежується стійке зростання споживання риби. За аналізу показників імпорту за останні три роки створюється враження, що триває зростання. Однак, з огляду на показники 2013 року, можна сказати, що це відновлення ринку. У зв'язку з девальвацією валюти в 2014-15 рр. багато українців були змушені відмовитися від споживання риби і рибної продукції або ж перейти до більш доступного сегменту", - пояснив експерт.

За його даними, з урахуванням обсягу рибної продукції власного вилову (180 тис. тонн, офіційно - 90 тис. тонн) загальний обсяг рибного ринку в Україні в 2017 році становив близько 500 тис. тонн.

При цьому експерт зазначив, що на рибну продукцію припадає левова частка українського імпорту. Рибу імпортують до України з більш ніж 60 країн, основними імпортерами є Норвегія, Ісландія і США. Загалом імпорт риби в Україні в 2017 році становив 320 тис. тонн на суму $500 млн, перевищивши торішній показник (300 тис. тонн на $460 млн).

Аташе з питань сільського господарства посольства США в Україні Олександр Тарасевич уточнив, що в 2017 році з США було імпортовано 31 тис. тонн рибної продукції. Найбільш імпортованою рибою з США є хек, його наздоганяє минтай.

"Споживчі переваги українців дуже повільно змінюються. Залишаються традиційні види риби - минтай, оселедець, хек, лосось. На цьому ринку дуже жорстка прив'язка до доходів населення: коли доходи падають, то і споживання риби знижується. Девальвація змушує українців переходити на м'ясо, і більше того - на дешеве м'ясо; в раціоні починає переважати курка (понад 50%)", - прокоментував ситуацію на ринку О.Тарасевич.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА