16:00 17.04.2018

Україна як ніколи близька до створення автокефальної помісної церкви - Порошенко

3 хв читати
Україна як ніколи близька до створення автокефальної помісної церкви - Порошенко

 Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна як ніколи близька до створення автокефальної помісної церкви.

"На сьогоднішній день Україна як ніколи близька до появи в Україні власної автокефальної помісної церкви", - заявив П.Порошенко на зустрічі з головами парламентських фракцій щодо звернення до Вселенського Патріарха у вівторок у Києві.

"Це засвідчить не лише позицію Вселенського патріарха, але і позицію членів Синоду", - наголосив П.Порошенко.

При цьому президент додав, що наразі не може повідомити всіх деталей цієї зустрічі, але зазначив, що є кілька головних моментів, що мають забезпечити цей процес.

За словами П.Порошенка, перше - це звернення церковних ієрархів. "У мене вже були ці зустрічі, сьогодні та завтра вони триватимуть. І хочу повідомити, що після моєї зустрічі з патріархом Філаретом всі єпископи Української православної церкви Київського патріархату поставили свої підписи, засвідчили в зверненні Вселенського патріарха щодо надання томосу нової Української православної автокефальної церкви", - розповів П.Порошенко.

Також він повідомив, що у нього була зустріч з главою Української автокефальної православної церкви митрополитом Макарієм. "Сьогодні вранці я був поінформований про результати архієрейського собору Української автокефальної православної церкви з дуже приємною новиною: всі без винятку архієпископи... підписали звернення до Вселенського патріарха і до президента", - розповів він.

П.Порошенко наголосив, що за 26 років це перший документ, який об'єднав усіх ієрархів усіх церков.

"Двері відкриті, і єпископи інших церков підписали або розглядають можливість підписання звернення до Його Всесвятості щодо надання нам томосу на автокефалію", - зазначив президент.

Він додав, що це є не церковною подією, а "подією незалежності України, яка відбувається в дуже непростий час, для того, щоб ми мали, як і більшість у православному світі, свою єдину автокефальну церкву...об'єднану з іншими помісними церквами, але адміністративно ніяк не залежну ні від Москви, ні від кого-небудь іншого".

Як повідомлялося, згідно з опитуванням, проведеним Соціологічною групою "Рейтинг" 8-16 липня 2017 року, 37% опитаних виступають за створення Єдиної помісної церкви в Україні. 18% - проти цієї ініціативи, за 23% заявили, що їм або байдужий це питання, або взагалі не визначилися з відповіддю.

Порівняно з 2014 роком практично не змінилася кількість тих, хто виступає за об'єднання Церков, водночас у 1,5 разу зменшилася кількість противників цієї ідеї. Також зросла кількість тих, хто не має чіткої позиції щодо цього питання.

Найбільшу підтримку створення Єдиної помісної церкви має в середовищі представників Української греко-католицької церкви (66%) і Української православної церкви Київського патріархату (61%). Натомість серед вірян Української православної церкви (Московського патріархату) більше противників цієї ідеї (42%), ніж прибічників (23%). Водночас 36% представників УПЦ (МП) або байдужі до цього питання, або ж не мають на нього відповіді.

Об'єднання Церков має найбільшу підтримку на заході країни (61%). У центрі цю ідею підтримують 40%, не підтримують 17%, 43% не мають позиції. На півдні за створення Єдиної церкви 24%, проти - 25%, інші - байдужі (33%) або вагаються з відповіддю (19%). На сході України цю ідея підтримують 11% опитаних, проти - 20%. 40% не змогли надати відповідь, 29% - висловили байдужість.

Ідею об'єднання Церков більш схильні підтримувати респонденти старшого віку, жінки, люди з вищою освітою та заможні громадяни.

Дві третини тих, хто підтримує ідею об'єднання, висловилися за створення Єдиної помісної церкви на базі УПЦ-КП, 16% - за об'єднання на базі УГКЦ, 7% - УПЦ (МП).

Переважна більшість вірян УПЦ-КП і УГКЦ убачають об'єднання на основі своїх Церков. У середовищі представників УПЦ (МП) лише трохи більше половини за об'єднання навколо УПЦ (МП), а чверть - за об'єднання на базі УПЦ-КП. Серед вірян, що не зарахували себе до жодної з конфесій, дві третини за об'єднання на базі УПЦ-КП.

Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА